Meny

Fransk satellitt skal lete etter nye planeter

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En ny fransk satellitt vil gjøre det lettere å lete etter uoppdagede planeter i andre solsystemer enn vårt eget.

Her et bilde av satellitten COROT før oppskytingen tidligere i dag. Satellitten skal lete etter nye jordklode-lignende planeter utenfor vårt eget solsystem og utforske innsiden av stjerner, sier den europeiske romfartsorganisasjonen (ESA). (Foto: Reuters / Stringer (KAZAKHSTAN) / Scanpix)Her et bilde av satellitten COROT før oppskytingen tidligere i dag. Satellitten skal lete etter nye jordklode-lignende planeter utenfor vårt eget solsystem og utforske innsiden av stjerner, sier den europeiske romfartsorganisasjonen (ESA). (Foto: Reuters / Stringer (KAZAKHSTAN) / Scanpix)

Paris (NTB-Reuters): Satellitten COROT ble skutt opp fra romsenteret Bajkonur i Kasakhstan onsdag. Oppskytningen var vellykket, og etter noen timer gikk satellitten i bane, opplyser den europeiske romfartsorganisasjonen ESA.

COROT inneholder et teleskop som er i stand til å oppdage forholdsvis små planeter utenfor vårt eget solsystem. Selv planeter som bare er to-tre ganger større enn jorda, vil kunne oppdages ved hjelp av det nye utstyret.

- COROT er interessant av flere grunner. Blant annet kan satellitten bli den første som oppdager steinplaneter rundt nærliggende stjerner, sier Erik Tandberg ved Norsk Romsenter.

Tidligere er det blitt oppdaget planeter i andre solsystemer, men de er aldri blitt observert direkte. I stedet har forskere regnet seg fram til at de må eksistere, basert på bevegelsene til stjernene de sirkler rundt.

Den franske satellitten vil bruke en annen metode. Den skal måle lyset fra nærliggende stjerner og registrere når lyset svekkes ørlite av planeter som passerer foran stjernene. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus