Meny

James Brown 1933-2006

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da rytmekongen James Brown døde natt til 1. juledag, døde en av populærmusikkens store legender.

«Soul Brother Number One», «The Original Disco Man», «Minister Of New New Super Heavy Funk» og «The Godfather Of Soul», er bare noen av navnene som ble tatt i bruk for å beskrive mannen og musikken til James Brown. Kanskje ikke så rart, for Brown var en nyskapende og selvstendig artist, som inspirerte mange til å følge i hans fotspor. Det være seg innen jazz, R&B, rock, soul, funk, rap eller hiphop.

Brown hadde sin storhetsperiode fra midten av 60-tallet og et stykke inn på 70-tallet. Men allerede i 1956 hadde han som medlem av The Flames suksess med låta «Please, Please, Please». Brown som begynte sin musikalske karriere som gospel-sanger, skulle ganske snart bli kjent for sine rytmiske og energiske show der koreografien var tight, tight, tight og klimaks ble nådd når Brown iscenesatte sin egen kollaps på scenen. Noe som igjen ga han tilnavnet «The Hardest Working Man In Show Business». Det var utvilsomt mye hofter, bein og svette når «Mr. Dynamite» skrudde på bryteren.

Foruten å være en nyskaper innen musikken, engasjerte Brown seg på 60-tallet i den svarte borgerrettighetsbevegelsen i USA. Noe låta «Say It Loud (I'm Black and I'm Proud)» vitner om. Men også måten Brown hadde kjempet til seg en plass som suksessfylt og uavhengig artist, var for mange et inspirende eksempel på at rasismen kunne overvinnes.

Med mer enn 800 sanger på playlista gjennom årene sier det seg selv at det ikke var noe galt med skaperevnen og entusiasmen til James Brown, som foruten å være en stor sanger og låtskriver også var en bandleder av de sjeldne. Browns konserter var tighte og forrykende show der energien og entusiasmen var drivkraften. Og ingen danset eller danser som James Brown. Kongen av funks bevegelsesmønster er blitt kopiert av en rekke artister, deriblant Mick Jagger og Michael Jackson.

Neste Klikk ønsker å hylle James Brown ved å vise noen heftige, herlige og utrolige videoklipp, der kongen av soul og funk fremfører sin egen musikk.

I Feel Good

James Brown dance

Sex Machine


Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus