Meny

Pinochet mente kupp var nødvendig

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Militærkuppet i 1973 var nødvendig, skrev den tidligere chilenske diktatoren Augusto Pinochet i et brev som ble publisert søndag.

- Bruken av ulike former for militær kontroll, som midlertidig fengsling, eksil og henrettelser, var nødvendig, skrev Pinochet i et brev som ble publisert søndag (Foto: REUTERS / Jose Agurto / Scanpix- Bruken av ulike former for militær kontroll, som midlertidig fengsling, eksil og henrettelser, var nødvendig, skrev Pinochet i et brev som ble publisert søndag (Foto: REUTERS / Jose Agurto / Scanpix

- Jeg kan ærlig fortelle at jeg er stolt av den store innsatsen som ble gjort for å forhindre at marxist-leninismen fikk all makt, heter det i brevet som ble gjengitt i flere chilenske aviser søndag.

Pinochet, som regjerte Chile med jernhånd fra 1973 til 1990, døde 10. desember, 91 år gammel.

I brevet forsvarer Pinochet sine 17 år ved makten, og han mente at militærkuppet i 1973 var nødvendig for å forhindre borgerkrig mellom tilhengere og motstandere av den sosialistiske presidenten Salvador Allende.

Under kuppet ga Pinochet ordre om å bombe presidentpalasset der Allende befant seg sammen med noen støttespillere. Allende begikk selvmord framfor å overgi seg til kuppmakerne.

- Bruken av ulike former for militær kontroll, som midlertidig fengsling, eksil og henrettelser, var nødvendig, skrev Pinochet.

Minst 3.000 mennesker ble drept eller forsvant og rundt 28.000 ble torturert under Pinochets styre.

- Men hvis erfaringen kunne blitt gjentatt, kunne jeg ønske at jeg hadde større visdom, heter det videre i brevet fra Pinochet. (©NTB)
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus