Jakten på julestemningen (24)

Så ble det jul. I år igjen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fram mot den 24. desember skal jeg hver dag ta min personlige temp på julestemningen og gi karakter fra 1 til 10 julekurver.Fram mot den 24. desember skal jeg hver dag ta min personlige temp på julestemningen og gi karakter fra 1 til 10 julekurver.

Nå er det ingen vei tilbake. I dag har selveste julaften banket på døren. Og velger du å invitere ham inn, er det ikke sikkert du kommer til angre på det. Den gamle luringen er nemlig kjent for å ha et par gode kort i ermet.

Her på Sortland ser det i hvert fall lovende ut så langt. Været er som tatt ut av læreboka om klisjeer, med snøkrystaller som laver stille ned og som legger seg som et teppe over hus, trær og landskap. Dette er snø av beste Disney-kvalitet. Det eneste som mangler er et par talende dyr. Og muligens ei prinsesse. Eller to.

Kommer ikke julestemningen snikende i dag, må det altså være min egen skyld. Jeg kan ikke lenger skylde på andre.

Jeg har forresten fundert en stund på hvordan jeg skulle legge opp denne dagen.

Lenge tenkte jeg at jeg skulle vente til kvelden, for så å ta en oppsummering av hvordan dagen forløp.

Men nå har jeg snudd på femkroningen, og bestemt meg for å fylle på med stoff etter hvert som dagen skrider fram.

Jeg begynner nå.


Klokken 11.17


Tre nøtter til Askepott er på tv. Jeg sitter og ser på. Hun blir jo ikke akkurat styggere med årene, den godeste Askepott. Men den stygge stesøstra ser heller ikke så verst ut. Mon tro om prinsen endelig velger henne.

Klokken 11.21


Jeg trekker tilbake det jeg sa om den stygge stesøstera. Hun var ikke så stas likevel. Jeg må ha sett henne fra en heldig vinkel.

Klokken 12.03


Det er kjempelett å se at det er Askepott bak sløret.

Klokken 12.29


Æsj, dårlig timing på badbesøket mitt. Jeg gikk glipp av slutten på Tre nøtter til Askepott. Tro hvordan det gikk denne gang.

Klokken 13.27


Grøt lager ikke seg selv.

Klokken 13.56


Gamle julesanger på P1. Jeg burde egentlig ha vært i dusjen. Men ingen har klaget så langt. Vi priser aluminiumsfoliens fortreffelighet. Den er noe av det beste sivilisasjonen har å by på, sier Tom.

Klokken 13.58


Arne Bendiksen synger om bjeller på radioen. Moren min prøver å stemme i ved å slå på grøtskålene jeg har dekket på bordet. Det går sånn passe. Nei, det er kjempefint, sier moren min. Hør da.

Klokken 14.43

Nå glemte jeg et øyeblikk at det er jul.

Klokken 14.47

Ho-ho-ho! Der kom mormor.

Klokken 14.56

Jeg har glemt finskjorta mi i Oslo.

Klokken 14.57

Og finbuksa. Men jeg har med en som er grei og svart.

Klokken 14.59

Lillebror har tatt ansvar og kjøpt julehefter på bensinstasjonen. Tom sier at mandelen er i grøten. Mormor mener Timmy Gresshoppe synger falsk. Værsågod, nå er det grøt, sier moren min.

Klokken 15.10

Nå er det grøt som gjelder her. Alle sitter ved bordet.

Klokken 15.11

Jeg fikk forsyne meg mandelen på andre munnfull med grøt. De andre vet det ikke ennå. Jeg har den i munnen og later som ingenting.

Klokken 15.20

Jeg later fortsatt som ingenting. Mormor forteller om en dame som brukte å spise spekesild med sukker på. Moren min synger på Lucy in the Sky with Diamonds. Mormor lurer på hvorfor ingen har funnet mandelen ennå. Hun begynner å grave i grøtskålen.

Klokken 15.25

Mormor sier hun ikke synes Ozzy Osbourne er snill med dyr. Hun så at han var slem med en katt en gang. Det likte hun ikke. Jeg har lyst til å fortelle at han engang bet hodet av en flaggermus, men biter det i meg. Lillebror lurer på om det blir jackpot neste år om ingen finner mandelen.

Klokken 15.26

Jeg viser fram mandelen og forteller hvordan det hele hang sammen. De andre uttrykker moderat begeistring.

Klokken 15.32

Jeg lurer på hva man spiste på lørdager og julaften før grøten ble oppfunnet. Lillebror og Tom påstår at grøt alltid har vært der. I begynnelsen var grøten, sier lillebror.

Klokken 16.06


Jeg har aldri dusjet mellom grøt og ribbe før.

Klokken 16.21


Det er vanskeligere enn man tror å konsentrere seg om jul når man har kjenningsmelodien til tv-serien Inspector Dalgliesh på hjernen.

Klokken 16.24


Jeg må pakke inn de siste gavene, men finner ikke innpakningspapir. Se på en av bodene, sier moren min.

Klokken 16.26


Jeg har oppdaget et hemmelig godtelager på en av bodene.

Klokken 16.34


Jeg husker ikke lenger hva jeg så etter, men jeg ser ganske fin ut der jeg går rundt i buksa mi som er grei og svart og mumser godteri.

Klokken 16.37


Mormor svarer jada når jeg spør om hun er i julestemning.

Klokken 16.45


Vi snakker om ribba. Det hersker enighet om at den kan bli ordentlig god i år.

Klokken 16.50


Vi er også ganske enige om at tante Pose er temmelig kjedelig.

Klokken 17.04


Nå ringes sikkert julen inn.

Klokken 17.47


Det er ribbe når potetene er kokte.

Klokken 17.58

Jeg lurer på hvor uttrykket «heldiggris» kommer fra. Det virker litt malplassert i julen.

Klokken 18.13

Nå er det ikke lenge til værsågod.

Klokken 18.27


Og så sitter vi der. Hele familien. Rundt bordet. Vi er der vi skal være. Alle har forsynt seg godt. Av ribbe og tilbehør. Til og med moren min, som lurte på om hun kunne være allergisk. Den var god, sier mormor. Saftig, sier lillebror. Vi nikker.

Klokken 18.32


Vi veksler noen ord om det som har vært. Og om det som skal bli. Og lillebror snakker om noen Hitchcockfilmer han anbefaler. Så sier vi ikke mer på en stund.

Klokken 18.35


Jeg drar kjensel på følelsen jeg har. Dette er julestemning. Av beste merke.

God jul, alle sammen!

---

Julestemning 24. desember:Dagene mot jul:


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |

Slik ser det ut hjemme på julaften.Slik ser det ut hjemme på julaften.