– Etiopiske krigsfly bomber Somalia

Etiopiske krigsfly har bombet to områder i de sentrale delene av Somalia, ifølge øyenvitner og islamistiske ledere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Meldingene om at Etiopia har startet luftangrep mot nabolandet, kom samtidig som kampene på bakken i Somalia fortsatte på sjette dagen.

En lokal innbygger fortalte søndag til nyhetsbyrået Reuters at etiopiske fly har sluppet bomber i utkanten av byen Baladwayne. En annen innbygger, forretningsmannen Farah Osman, sier etiopiske krigsfly har avfyrt raketter mot mål i utkanten av Bandiradley.

Militante somaliere ankommer Mogadishu på en lastebil med antiluftskyts (Foto: REUTERS / Shabelle Media / Scanpix).Militante somaliere ankommer Mogadishu på en lastebil med antiluftskyts (Foto: REUTERS / Shabelle Media / Scanpix).

- Kraftige bomber


En offiser i de islamistiske militsstyrkene bekrefter påstandene.

- Guds fiender har begynt å bombe våre sivile med kraftige bomber. De bruker fly, spesielt MiG-er, sier sjeik Hassan Derrow, som er stasjonert ved Baladwayne, til nyhetsbyrået AFP.

Myndighetene i Etiopia og overgangsregjeringen i Somalia hadde søndag formiddag ikke kommentert påstandene.

Samtidig spredte kampene mellom islamistiske militssoldater og styrker som støtter Somalias overgangsregjering, til nye deler av landet.

- Kampene raser fra den ene enden av landet til den andre. De islamske domstolene har utløst krigen de lovet i går, sier informasjonsminister i overgangsregjeringen Ali Ahmed Jama.


Nye fronter


Det ble brukt tungt artilleri og bombekastere i området rundt byen Baidoa hvor overgangsregjeringen holder til. Det oppsto nye fronter flere steder i de sentrale delene av Somalia, og i Baladwayne og Bandiradley, som kontrolleres av islamistene, var søndag den første dagen med harde bakkekamper.

En av lederne for den islamistiske bevegelsen som kontrollerer mesteparten av landet, har oppfordret muslimer og ytterliggående islamistiske grupper over hele verden til å reise til Somalia for å delta i «hellig krig».

Overgangsregjeringen har politisk støtte fra mange vestlige land og militær støtte fra nabolandet Etiopia. En islamistisk talsmann i Bandiradley hevder etiopiske soldater i området bruker både tungt artilleri og stridsvogner.

Etiopias regjering bekrefter

Den etiopiske regjeringen bekrefter at den har gjennomført flere angrep i nabolandet Somalia.

Krigshandlingene beskrives som motangrep mot de islamistiske styrkene i Somalia.

- Etter for mye tålmodighet, har den etiopiske regjeringen truffet selvforsvarstiltak og startet motangrep mot de aggressive ekstremistiske styrkene til de islamske domstolene og utenlandske terrorgrupper, sier informasjonsminister Berhan Hailu.


(©NTB)