Vil fly igjen etter flystyrt

Flyvert Maibritt Magnussen (21) er ikke redd for å fly. Det hender at hun ser bilder inni seg av det som skjedde på Stord lufthavn 10. oktober. Men redd er hun ikke.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foto: 330-skvadronen / Forsvaret / SCANPIXFoto: 330-skvadronen / Forsvaret / SCANPIX

- I januar vil jeg ut og fly igjen. Jeg gleder meg, sier hun til Dagbladet. Hun er nominert til hederstittelen Årets Navn i Dagbladet for innsatsen hun gjorde umiddelbart etter at Atlantic Airways-flyet havarerte.

Fire personer omkom. 12 personer overlevde ulykken. Maibritt reddet ti av dem. Ilden hadde tatt tak i ryggen på klærne hennes. Men hun merket det ikke - kjempet bare for å få opp døra bakerst i flyet og fikk skreket «kom dere ut» til passasjerene. Siden ble det konstatert tredjegrads forbrenning over halve ryggen.

Drømmejobben


Maibritt hadde jobbet som flyvert i fire måneder da flyet krasjet i oktober. Det var drømmejobben hun hadde lengtet etter siden hun var 19. Da ble hun avvist av selskapet fordi hun var for ung.

Hun satt bakerst i flyet og observerte fremover under landingen. Hjulene tok bakken som normalt, men fra det tidspunkt skjedde alt unormalt. Hun skjønte fort at flyet hadde krasjet.

- Da vi endelig stoppet, så jeg at det brant både inne i kabinen og utenfor. Jeg skjønte at vi måtte evakuere med en gang, sier hun.

Hun hadde store problemer med å få åpnet bakerste dør, fordi den ene flymotoren utenfor fortsatt var i gang, og dragsuget fra den la press på døra utenfra. Maibritt måtte ta spenntak. Hun satte beina i veggen, la hele kroppstyngden på døra og brukte alt hun hadde av krefter før den endelig ga etter.


Heltestatus


Etter å ha observert at det ikke var noen passasjerer igjen i kabinen, som var full av ild og røyk, hoppet hun selv ut og ble tatt imot av en av passasjerene. Hun løp, snublet og løp igjen for å komme seg i sikkerhet.

Skadene hennes ble først behandlet på sykehuset på Stord, deretter på brannskadeavdelingen på Haukeland i Bergen. Så ble hun fløyet til Færøyene der hun lå en måned på sykehus før hun kunne dra hjem til Oyndarfjødur.

Etter ulykken er Maibritt hyllet som en helt. Men selv er hun ikke sikker på om hun fortjener en slik status.
- I en slik situasjon er det min jobb å få opp døra. Og det klarte jeg, sier hun.

Minnene fra ulykken dukker opp når hun igjen flyr. Og hun tenker spesielt på sin avdøde kollega Gudrun Hervør Joensen (41). Hun kom aldri ut av vraket.

- Jeg hadde fløyet med henne flere ganger. Hun var flink og lærte meg mye, Jeg vet at hun gjorde alt som sto i hennes makt for å få opp frontdøra. Dessverre lyktes hun ikke, sier Maibritt Magnussen. (©NTB)