Meny

Spionsiktet britisk soldat

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En korporal i det britiske forsvaret er arrestert for å ha formidlet hemmelig informasjon til Iran.

En 44 år gammel korporal, Daniel James, ble varetektsfengslet i går under mistanke for å ha gitt klassifisert informasjon til en fremmed makt, som man tror er Iran, skriver The Guardian.

Korporalen tjenestegjorde nylig i Afghanistan hvor han fungerte som tolk for general David Richards, den britiske lederen av den NATO-ledede internasjonale sikkerhetstyrken ISAF i Kabul.

Korporal James er siktet for å ha overlevert sensitiv informasjon som kunne være direkte eller indirekte til hjelp for fienden. Dersom saken går videre vil det være den første britiske spionsaken siden en offiser fra den britiske sikkerhetstjenesten MI5 ble fengslet for 23 år, for å ha gitt informasjon til Sovjetunionen.

Daniel James har iransk bakgrunn og snakker det offisielle språket i Aghanistan, pashto, flytende. Nylig sa han i et intervju at det er viktig å ha tolker med på patruljer i Afghanistan fordi det bygger bro mellom mennesker.

- Ni av ti behandler meg som om jeg er en av deres egne og forsøker å hjelpe meg så godt de kan når de hører at jeg snakker deres språk, sa han.

Som tolk for øverste sjef for de britiske styrkene i Afghanistan, kan Daniel James ha hatt tilgang til svært sensitiv informasjon og han er tiltalt for brudd på første seksjon av en lov fra 1911 om offentlig informasjon, hvilket innebærer spionasje.

Ifølge Daily Telegraph ble James arrestert for noen få dager siden etter en undersøkelse som ble gjort av MI5s avdeling for kontraspionasje. De skal være i gang med å sjekke James' datamaskin og mailtrafikk. Tiltalen tyder på at militær eller diplomatisk informasjon som er svært sensitivt for rikets sikkerhet, har blitt levert videre. Loven av 1911 legger bevisbyrden på den tiltalte, som altså må å vise at hun eller han handlet i god tro. Strafferammen er opp til 14 år.

Daniel James vil sitte i varetekt frem til 27. desember og det ble ikke søkt om kausjon. Så langt har verken den britiske påtalemyndigheten eller forsvarsdepartementet ønsket å kommentere saken.

---------------------------------------------------------
Illustrasjonsfoto forside: Gunnar Lier / SCANPIX

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus