De beste filmene fra 2006

Neste Klikks filmanmelder har kåret de fem beste filmene fra kinoåret 2006.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«The Departed»

Regi: Martin Scorsese


The Departed med blant andre Jack Nicholson og Matt Damon i rollene er en av 2006s beste filmer, mener Neste Klikks anmelder. (Foto: Sandrew Metronome)The Departed med blant andre Jack Nicholson og Matt Damon i rollene er en av 2006s beste filmer, mener Neste Klikks anmelder. (Foto: Sandrew Metronome)

Polti' og røvere leker katt og mus i Boston. Politiet har sin mann undercover hos mafiaen. Mafiaen har sin mann dypt inne i politiets rekker. Drivende godt fortalt gangsterthriller fra mannen som kan slikt aller best. Skal man egentlig like såpass voldelige, mannsjåvinistiske filmer? Ja, det skal man. Les anmeldelsen her.


«Skjult»


Regi: Michael Haneke

Et fransk intellektuelt og vellykket par begynner plutselig å få mystiske videokassetter i posten. Noen har filmet fasaden av huset deres, men hva er det de vil? En sær og sterk thriller der den nådeløse østerrikeren Haneke nok en gang kikker inn i det vestlige borgerskapets mørke korker og stripper vår selvgodhet til vi står hutrende og forvirret igjen.

«Good Night, and Good Luck»


Regi: George Clooney

Tv-journalisten Edward R. Murrows nektet å la seg målbinde under Joseph McCarthys kommunistjakt og gikk i klinsj med ham i stedet. Jeg så filmen to ganger på rappen uten helt å skjønne hvordan Clooney klarte å få historien til å kjennes så intens, nervepirrende og aktuell. Men det klarte han. Les anmeldelsen her.

«Darwin's Nightmare»


Regi: Hupert Sauper

Ved en innsjø i Tanzania flys all fisken ut, mens våpen flys inn. Lokale barn sulter, prostituerer seg for flygerne, eller de lager lim de kan sniffe av emballasjeplasten fra fiskeindustrien. En ekstremt rystende filmopplevelse om urettferdighet og kynisme. Ble velfortjent nominert til Oscar for beste dokumentar, men tapte for den derre pingvinfilmen.

«De andres liv»


Regi: Florian Henckel von Donnersmarck

En Stasi-offiser begynner å interessere seg vel mye for forfatteren han driver og overvåker. Tysk film er på hugget og det de ser ut til å fikse aller best for tiden er å ransake ubehagelige, nasjonale fortidsminner. En dyp humanistisk film som velfortjent vant hovedprisen under European Film Awards for noen uker siden.