Meny

Forslag om EU-godkjenning av imamer i Europaparlamentet

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Islamske ledere som ikke godkjenner EUs retningslinjer for akseptabel islamsk lære kan bli saksøkt

Et forslag som forrige uke ble presentert for Europaparlamentet vil gjøre det nødvendig for muslimske ledere i EU å underskrive et dokument hvor de godkjenner EUs retningslinjer for akseptabel islamsk lære.

Islamske ledere som nekter å underskrive dokumentet, eller som underskriver og så handler i strid med det, vil kunne bli saksøkt.

- Utrolig, uttaler den Tyrkiske dagsavisen Sabah om hva de kaller «Jeg er ikke en terrorist - mandatet».

Det er det britiske parlamentsmedlemmet Gerard Batten som har fremmet ideen. Den ble presentert for Europaparlamentet forrige uke og har ifølge Batten til hensikt å «gjøre det mulig for muslimer av alle trosretninger å gjøre det klart at de forkaster de ekstremistiske tolkninger av deres religiøse tekster som promoterer eller unnskylder vold og bringer islam i konflikt med den moderne verden.»

Sam Solomon, en tidligere innflytelsesrik islamsk leder som nå fungerer som rådgiver innen islam og sharialov, har skrevet utkastet til dokumentet.

Den foreslåtte loven har en lang vei frem til en eventuelt lovforslag. Forslaget er introdusert som et diskusjonsdokument, og det er kun hvis ideen får nok støtte i parlamentet at medlemmer i Europaparlamentet, som for eksempel Gerard Batten, vil fremme et lovforslag.

Loven, hvis den blir vedtatt, vil kreve at ledende muslimer skal skrive under på at de, blant annet;

- Respekterer andre religioner, og at de vil utstede fatwa som forbyr bruk av makt, vold eller trusler mot deres etterfølgere.


- Respekterer alle sivilisasjoner, kulturer og tradisjoner og fremmer forståelse for at nasjonale lover er hevet over sharialov og annen islamsk lov.

- Respekterer den vestlige verdens friheter, spesielt trosfrihet og ytringsfrihet, og at de forbyr voldelige reaksjoner mot de som benytter seg av disse frihetene .

- Forbyr utstedelsen av fatwaer som vil lede til vold eller trusler mot individer eller institusjoner.

- Oppfordrer islamske institusjoner til å revidere og utstede nye fortolkninger av vers i Koranen som oppfordrer til jihad.

Kritikere mener dokumentet ikke betyr noen garanti ettersom en underskrift ikke garanterer etterlevelse. Men Solomon insisterer på at dokumentet kan «fungere som en søknad om pass. Hvis noen lyver kan de bli straffeforfulgt. Og etter underskrift gir dokumentet myndighetene rett til å straffeforfølge overtredere».

«Islamske ledere har aldri blitt utfordret på en tilsvarende måte,» uttaler han.

Men det er ifølge Islam Online ikke grunn til å tro at forslaget vil bli støttet av europeiske islamske ledere som allerede, «gjentatte ganger, har fordømt all vold i islams navn.»

I motsetning til hva mange ikke-muslimer tror, skriver Islam Online, tilbyr ikke forslaget noe nytt, ettersom islam allerede er en religion som instruerer og fremmer fred og rettferdighet.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus