Nordmenn skåler som aldri før

Nordmenn har ikke fått mer kontinentale drikkevaner. Tvert imot - helgemønsteret har blitt forsterket de siste 25 årene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Illustrasjonsfoto: Scanpix. Illustrasjonsfoto: Scanpix.

Oslo (NTB): Fredag og lørdag utbringes stadig flere skåler rundt om i Norges land, viser tall fra Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS), skriver Aftenposten.

Helgemønsteret er blitt forsterket: I 2004 var fredag og lørdag de største drikkedagene med 62 prosent av det totale antall ganger vi drakk alkohol. For 1973 var tilsvarende tall 46 prosent.

- Jeg er overrasket over at helgedrikkingen fortsatt står så sterkt. Fra et middelklasseståsted i Oslo har man en bestemt oppfatning om hvordan folk drikker, men denne oppfatningen stemmer ikke med data fra resten av landet, sier forsker Øyvind Horverak ved SIRUS.

Han har gått igjennom alle spørreundersøkelser om nordmenns drikkevaner siden 1973. Og resultatet viser at Ola og Kari drikker mye mer alkohol i dag enn for 30 år siden. Det totale konsumet har økt med over 25 prosent. Tallet er noe usikkert på grunn av omfanget av hjemmebrenning og tax free-handel.

Kvinner står for den største prosentvise økningen. Noen få stordrikkere presser tallene opp.

- Vi regner med at 10 prosent av oss drikker 50 prosent av totalen, sier Horverak.

(©NTB)