Vil ha obligatorisk hiv-test før giftemål

Myndighetene i den indiske delstaten Andhra Pradesh er i ferd med å innføre en lov som skal gjøre det obligatorisk for par å testes for HIV før de gifter seg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En indisk kvinne testes for HIV. Ifølge tall fra UNAIDS finnes det totalt 5,7 millioner hiv-smittede i India. (Foto: REUTERS/Jayanta Shaw (INDIA) / Scanpix)En indisk kvinne testes for HIV. Ifølge tall fra UNAIDS finnes det totalt 5,7 millioner hiv-smittede i India. (Foto: REUTERS/Jayanta Shaw (INDIA) / Scanpix)


India har ifølge tall fra FN det høyeste antallet hiv-smittede i verden, Andhra Pradesh er et av de mest utsatte områdene.

Ifølge FN-organet UNAIDS finnes det totalt 5,7 millioner hiv-smittede i India.

- De som ønsker å få giftemålet sitt registrert bør teste seg for HIV/aids, uttalte helseminister K Rosaiah nylig ifølge BBC.

Lokalmyndighetene vil også få alle offentlig ansatte til å teste seg, resultatene vil imidlertid ikke offentliggjøres. Det er usikkert hva de ønsker å gjøre med opplysningene de samler inn.

Ifølge aktivister er det et stort problem med manglende kunnskap blant den indiske befolkningen om HIV og aids. Et annet problem er skammen som assosieres med viruset. Noe av målet med kampanjen myndighetene kjører er å få bukt med denne stigmatiseringen, samt å øke kunnskapsnivået.

Den foreslåtte obligatoriske hiv-testen for par som skal gifte seg, skal være del av tiltakene myndighetene setter i gang for å bremse den negative utviklingen med en stadig økning i antallet hiv-smittede i Andhra Pradesh.

- Vi holder på å vedta en lov som gjør det obligatorisk for gutter og jenter å teste seg for HIV før de gifter seg, sa helseminister Rosaiah.

Tidligere denne måneden uttalte han at lovforslaget hadde støtte fra de fleste partiene i opposisjonen. Detaljene rundt loven og hvordan den skal håndheves er imidlertid ikke klare.

Noen frykter også at obligatorisk testing kan føre til at folk kjøper falske testbevis, noe som igjen vil føre til misvisende tall om omfanget av viruset.

Man antar at det finnes mellom 500.000 og en million hiv-smittede mennesker blant de totalt 78 millioner innbyggerne i Andhra Pradesh. Bare delstaten Maharashtra har flere hiv-smittede enn dette.

Helsemyndighetene i Andhra Pradesh forventer at de vil få et klarere bilde av det faktiske omfanget av viruset etter hvert som flere tester seg.

Andhra Pradesh:


Delstat i India, ved Deccans østkyst.

Areal: 276 814 km²

Hovedstad: Hyderabad

Språk: telugu

Dyrker ris, sukkerrør og tobakk.

Kilde: Caplex.no