Newsweek: – Nordmenn trent av al-Qaida

To nordmenn er trent opp av al-Qaida i Pakistan til å bli al-Qaida-aktivister i sitt hjemland, hevder en Taliban-kilde overfor bladet Newsweek.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foto: Wikipedia.Foto: Wikipedia.

New York (NTB): De to skal ha vært blant en gruppe på til sammen tolv personer, hvorav ni var briter og én australier, som ble trent opp til å være al-Qaidas «feltagenter» i sine hjemland. De kom til Pakistan i oktober i fjor og er akkurat ferdig med treningen, sier Omar Farooqi, som er dekknavnet til en tidligere etterretningssjef i Taliban til det amerikanske nyhetstidsskriftet.

Farooqi fungerer nå som «forbindelsesoffiser» mellom Taliban og al-Qaida i den afghanske provinsen Ghazni
Påstandene kunne ikke bekreftes av uavhengige kilder, skriver Newsweek.

«Engelske brødre»


Farooqi sier han i fem uker bidro til indoktrinering og opplæring av en gruppe på tolv menn som ble kalt «de engelske brødrene», på grunn av språket de brukte seg imellom. Treningen skal ha foregått i den pakistanske provinsen Nord-Waziristan, på grensen til Afghanistan.

De tolv skal blant annet ha fått religiøs og ideologisk trening. De skal ha blitt opplært i å lage bomber av samme type som de som blir brukt i Irak, og har lært hvordan de skal lage og bruke selvmordsbombebelter, hvordan sette sammen en bilbombe og hvordan de skal motivere andre til å begå selvmord som «hellige krigere». De tolv er imidlertid ikke ment å skulle bli selvmordsbombere selv. Til det er de altfor verdifulle, sier Farooqi.

De tolv har fått opplæring i hvordan de skal holde kontakten med al-Qaidas folk i de uveisomme grenseområdene mellom Pakistan og Afghanistan. Mot slutten av treningstiden ble de også sendt inn i Afghanistan for å være sammen med Taliban-enheter, for å se «hellig krig» på nært hold.

Langsiktig plan


Newsweek mener opplysningen om «de engelske brødrene» er et tegn på at al-Qaida langt fra er bare en symbolsk lederfigur for lokale terrorceller rundt om i verden, slik enkelte antiterroreksperter har hevdet. Farooqi mener al-Qaida har en langsiktig plan for Europa: I løpet av de neste ti årene skal over 1.000 al-Qaida-kontakter være på plass.
Politiets sikkerhetstjeneste (PST) opplyser at de har fokus på grupperinger og personer i Norge, men vil ikke kommentere artikkelen i Newsweek.

- Naturlig nok er det ett av områdene vi jobber med. Men jeg ønsker ikke å kommentere artikkelen i Newsweek og har heller ikke sett artikkelen, sier avdelingsdirektør Roger Berg i PST til VG Nett. (

©NTB)