Iran legger om til euro

Den iranske sentralbanken skal konvertere landets utenlandske dollarformue til euro, og vil heretter bruke euro i internasjonale pengetransaksjoner. - Vil ikke bety noen ting på lang sikt, mener norsk

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Regjeringen i Iran har gitt sentralbanken ordre om å erstatte dollar med euro for å begrense problemene med kommersielle transaksjoner, sier Gholam Hossein Elham, talsmann for den iranske regjeringen, ifølge Al Jazeera.

Elham sier at Irans budsjett i fremtiden vil bli kalkulert i euro. Frem til nå har Iran basert budsjettet på dollar, men dette vil nå endre seg, ifølge Elham.

Endringen kommer samtidig som USA presser FNs sikkerhetsråd til å godta sanksjoner overfor Iran i forbindelse med deres kontroversielle atomprogram.

Professor Arne Jon Isachsen ved Handelshøyskolen BI (Kilde: BI).Professor Arne Jon Isachsen ved Handelshøyskolen BI (Kilde: BI).

Et spark til USA


Ifølge professor Arne Jon Isachsen ved Handelshøyskolen BI, kan dette vanskelig tolkes på annen måte enn et spark på leggen til USA.

- Det virker meget rimelig at de ønsker å terge USA når de nå legger om til euro, sier Isachsen til Neste Klikk.

Tror du dette vil være en fordel for Europa?

- Nei, det vil ikke være noen fordel for Europa. Når sentralbanken i Iran vil redusere beholdningen av dollar og øke beholdningen av euro, vil kursen på euro stige, og konkurranseevnen forverres. Dollaren synker i verdi, noe som igjen betyr at amerikanske foretak får forbedret konkurranseevne, hevder Isachsen.

Han mener at konverteringen til euro på lang sikt ikke vil ha noen økonomisk betydning for Europa:

- Dette vil gå seg til. Noen langvaring virkning vil det ikke ha, hevder han.


Holder igjen dollar


Banker i Iran har sagt at det har blitt vanskelig å få ut iranske penger i amerikansk valuta fra europeiske bankkontoer.

De hevder at amerikanske myndigheter har lagt press på europeiske banker for at de skal holde igjen dollar overfor Iran.

Gholam Hossein Elham sier at de setter en endelig stopper for den iranske avhengigheten av dollar når de nå forlater dollaren som handelsvaluta.