Utrygt intelligent treningsutstyr

Såkalt intelligent treningsutstyr, som Nike + iPod Sport kit, kan sette brukernes privatliv i fare, advarer forskere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX)(Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX)

Forskere fra University of Washington har demonstrert hvor lett det er å spore opp mosjonister som bruker en kombinasjon av mp3-spillere og joggesko med sensorer, skriver BBC.

I verste fall kan det elektroniske sporet misbrukes av «stalkers» som lett kan få oversikten over sine ofres bevegelsesmønstre, hevder forskerne. De mener produsentene av slikt utstyr bør gjøre mer for å beskytte brukernes privatliv.

Intelligent treningsutstyr

Nike + iPod Sport kit er et verktøy fra de to gigantene innen henholdsvis treningstøy og elektronikk, Nike og Apple, som gir informasjon om aktiviteten din når du er ute og løper. Nike-delen består av en liten sensor som du putter under sålen inni joggeskoen din. Videre består produktet av en trådløs mottaker til iPod Nano, som festes til bunnen av Nano-spilleren.

Sensoren registrerer blant annet takt, hvor langt man har løpt og hvor mange kalorier man forbrenner. Informasjonen sendes så til Nano-spilleren, slik at den kan leses av der.

Svikter totalt


Ifølge forskerne som har testet utstyret, svikter Nike + iPod totalt når det kommer å beskytte brukernes privatliv. Forsøket avslørte at det er lett å tyvlytte til det unike identifikasjonsnavnet som sensoren bruker for å sikre at den kommuniserer med riktig mottaker.

I aktivisert tilstand sender sensoren ut signaler konstant og ingen ting er gjort for å kryptere disse signalene og dermed beskytte mot tyvlytting, konkluderte forskerne.

Kilder: BBC og amobil