– De norske fikk ros av politiet

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det har vært en voldsom reaksjon mot de norske i forhold til størrelsen på det de har gjort, sier Anne-Line Dahl, som fortvilet venter på at hennes sønn skal slippe ut av fengselet i Danmark.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiet pågrep minst 200 i forbindelse med de voldsomme demonstrasjonene i København lørdag. (Foto: Brian Berg / SCANPIX)Politiet pågrep minst 200 i forbindelse med de voldsomme demonstrasjonene i København lørdag. (Foto: Brian Berg / SCANPIX)

København/Oslo (NTB-Cathrine Slaaen): Hun befant seg utenfor Væstre fengsel i København og hadde akkurat fått bekreftet fra politiet at hennes 18 år gamle sønn, som er en del av Blitz-miljøet i Oslo, og de andre fengslede nordmennene ikke slipper ut før tirsdag, da hun snakket med NTB mandag ettermiddag.

Natt til søndag var hun oppe ved Glostrup fengsel i en forstad til København, der en del av de fengslede sitter på grunn av plassmangel i København.

- Da fikk jeg bekreftet av politiet at de norske ungdommene hadde oppført seg pent og ikke hadde satt seg til motverge. Politiet ved Glostrup roste dem faktisk for hvor fredelige og høflige de var, sier Dahl.

Ble selv overrasket


Dahl fikk snakke med sønnen i en kort telefonsamtale natt til søndag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det lille han fikk sagt var at de voldelige handlingene kom svært overraskende på dem selv også. De trodde bare det skulle være en fredelig demonstrasjon, sier Dahl.

Hun mener det er en maktdemonstrasjon fra politiets side at de holder mindreårige og svært unge medlemmer av Blitz-miljøet i hele tre døgn.

- De holder dem kun for å bevise at de har mulighet til det ifølge loven. Hvorfor skal de holde dem når de ikke kunne bevise at de hadde vært med på noen voldelige handlinger, spør hun.

Så ingen maskerte nordmenn


Dahl fulgte sin sønn til demonstrasjonen lørdag og hevder at det ikke var noe tegn i forkant til at det skulle bli noe annet enn en fredelig demonstrasjon. Ifølge henne var det ingen nordmenn som var maskert, og de var heller ikke utstyrt med våpen eller batonger.

- Det mediebildet som er blitt skapt om at man kunne forutse at det skulle skje noe voldelig, stemmer ikke. Ungdommene spøkte og lo i forkant, og var helt rolige, sier Dahl.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Forklarte tyskere om ikke-voldelig-linje


Politiet i Danmark uttalte søndag kveld at de trodde det var utlendinger med «rabiat innstilling» som nærmest tvang de danske aktivistene til å være med på de voldelige handlingene.

Dahl sier at hun også har støtte fra en dame i nabolaget i Nørrebro, når hun sier at dette ikke gjelder nordmenn.

- Men jeg vet at det var noen tyskere som man på forhånd hadde mistanke om at ikke hadde hederlige hensikter. Jeg vet også at disse ble forklart viktigheten av ikke-volds-linjen på allmøtene i forkant av demonstrasjonen, forteller Dahl til NTB.