Voldsomme gatekamper i København

Politiet tok i bruk både tåregass og køller da de barket sammen med radikale ungdommer i København. 200 personer er pågrepet, og flere skal være alvorlig skadd.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KØBENHAVN 20061216: Ungdommmer kaster steiner mot en politibil under lørdagens sammenstøt i København. Flere personer ble såret etter at radikale ungdommer, politifolk og medlemmer av en MC-gjeng støtte sammen. Foto: Lars Helsinghof / SCANPIXKØBENHAVN 20061216: Ungdommmer kaster steiner mot en politibil under lørdagens sammenstøt i København. Flere personer ble såret etter at radikale ungdommer, politifolk og medlemmer av en MC-gjeng støtte sammen. Foto: Lars Helsinghof / SCANPIX

København (NTB-Ritzau): Situasjonen lørdag kveld virket å være helt ute av kontroll, og politiet sammenlignet Nørrebro i København med en krigssone.

- Det gikk ekstremt vilt for seg. Det lignet en krigssone, og det er mange år siden sist vi ble nødt til å bruke tåregass i gatene, sier politiets talsmann Flemming Steen Munch ifølge nettutgaven til avisa Jyllands-Posten.

Ungdomshuset


Brukere av det såkalte Ungdomshuset i den danske hovedstaden er svært lite fornøyd med at de nå ser ut til å miste oppholdsstedet sitt og arrangerte derfor en demonstrasjon lørdag. Men demonstrasjonen kom bare noen hundre meter før deltakerne støtte sammen med politiet, og protesten utviklet seg til regelrette gatekamper.

Én demonstrant skal være alvorlig skadd og bevisstløs, mens to politibetjenter er kjørt på sykehus. Én politibetjent er alvorlig skadd etter å ha fått en brustein i hodet, ifølge nyhetsbyrået Ritzau.

Byrået melder også at flere ungdommer ble overkjørt av politiets kjøretøyer.

Det norske Blitz-miljøet har sendt deltakere til demonstrasjonen i København, ifølge Blitz' hjemmeside. Dagbladet skriver at minst 20 norske ungdommer er med i København, blant annet åtte medlemmer av Uffa i Trondheim.

Masker


Konfrontasjonen startet med at politiet ikke godtok at demonstrantene brukte masker. Flere personer kastet kinaputter og flasker mot politibetjentene, som svarte med bruk av køller og tåregass.

Da demonstrantene tente et bål Jægersborggade, havnet de i tillegg i slagsmål med medlemmer av en lokal MC-klubb. Demonstrantene bygget så barrikader av søppelcontainere, og Ungdomshusets piratradio ba tilhengere av det radikale ungdomsmiljøet om å bli med og støtte dem.

Det ble knust vinduer i flere banker i Nørrebrogade, og en gruppe demonstranter stakk av med samtlige juletrær ved et juletreutsalg i samme område. Trærne ble brukt til å barrikadere Nørrebrogade, hvor det også brant flere bål.

Svarte hjelmer


Demonstrasjonen ble ledet av en hard kjerne med svarte hjelmer, flere av dem utlendinger.

Bruken av masker er ulovlig når man ønsker å ytre seg i Danmark, understreker en talsmann for høyrepopulistiske Dansk Folkeparti, som mener demonstrantene må ta ansvaret for at protesten lørdag kom ut av kontroll.

Politiet skal beskytte borgerne og seg selv, og de unge har uten tvil søkt konfrontasjon, sier partiets talsperson Marin Henriksen.

- Episoden understreker behovet for å rydde Ungdomshuset så raskt som overhodet mulig slik at lignende episoder ikke gjentar seg, fremholder Henriksen.

Ungdomshuset går under navnet Ungeren og har fungert som tilholdssted for radikal ungdom i flere år. Huset har tett forbindelse til Blitz-miljøet i Norge og brukes til sosiale arrangementer og politiske møter.

København kommune ga ungdomsbevegelsen lov til å bruke huset i 1982, men har siden solgt det. I 2003 fikk brukerne av Ungdomshuset utkastelsesordre fra den nye eieren, den kristne gruppen Faderhuset.

(©NTB)