Klarvær gir nordlys over Sør-Norge

Lørdag kveld og natt til søndag kan man i hele landet oppleve nordlyset danse over himmelen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Eksplosjoner på sola har ført til at innbyggere i Sør-Norge har kunnet se kraftig nordlys blafre over himmelen de siste nettene, og mer nordlys er sannsynligvis i vente. Bildet er tatt i Nittedal i april 2000, da nordlysaktiviteten også var meget høy. Foto: Paul Kleiven / SCANPIX Eksplosjoner på sola har ført til at innbyggere i Sør-Norge har kunnet se kraftig nordlys blafre over himmelen de siste nettene, og mer nordlys er sannsynligvis i vente. Bildet er tatt i Nittedal i april 2000, da nordlysaktiviteten også var meget høy. Foto: Paul Kleiven / SCANPIX


Oslo (NTB): Nordlyset ses vanligvis best i Finnmark, Troms og nordlige deler av Nordland, men natt til søndag kan hele landet få oppleve det fantastiske himmelfenomenet.

Bakgrunnen for at nordlyset kan sees over hele landet i disse dager er at kraftige utbrudd av superhet gass fra solen blir slynget mot jorden.

Mens folk i nord er vant til nordlys, opplevde natteravner i den sørlige delen av landet et fantastisk kraftig nordlys natt til fredag. Nå har folk i sør på nytt sjansen.

- Jeg måtte en liten tur opp av senga for å få med meg dette, sier astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard.

Ifølge Røed Ødegaard har NASA beregnet at det er 50 prosent sjanse for å se nordlyset natt til søndag.

(©NTB)