Foreslo å sende amerikanske elitesoldater til Oslo

Pentagon-tjenestemenn ville sende elitesoldater til Oslo for å pågripe mulla Krekar, men planen ble skrinlagt av frykt for at soldatene skulle havne i skuddveksling med norsk politi, skriver Newsweek.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Washington (NTB): . Det amerikanske tidsskriftet Newsweek viser til en kilde som deltok på møtet der forslaget om å sende soldater fra elitestyrken Navy Seal til Oslo ble framsatt.

Newsweek forteller i en lengre artikkel blant annet hvordan mulla Krekar var gjenstand for «en serie intense samtaler» i Washington i 2003.

På møtene ble det diskutert om man skulle gjennomføre en «ekstraordinær utførelse» av Krekar, det vil si bortføre ham fra Norge og frakte ham til et hemmelig fengsel i et annet land, skriver NTB.

Det var på et av disse møtene en Pentagon-tjenestemann foreslo å sende elitesoldater til Oslo.

- Planen ble raskt avvist av frykt for at norsk politi skulle begynne å skyte mot de invaderende soldatene, sier en tidligere amerikansk etterretningsoffiser som deltok på møtet til Newsweek.

Den samme offiseren sier at CIA-agenter dro til Norge i 2003 for å hjelpe norske myndigheter med å stable på beina en straffesak mot Krekar, men avviser at disse agentene hadde en plan som skulle sørge for en «ekstraordinær utførelse»., skriver det amerikanske tidsskriftet.

Forsidefoto: Lise Åserud, Scanpix