Persbrandt vant over Expressen i retten

Stockholms tingrett dømte fredag Expressens sjefredaktør for ærekrenkelse av skuespiller Mikael Persbrandt. Men redaktøren sitter fortsatt trygt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skuespiller Mikael Persbrandt vant over Expressen i retten i dag. (Foto: Erlend Aas / SCANPIX)Skuespiller Mikael Persbrandt vant over Expressen i retten i dag. (Foto: Erlend Aas / SCANPIX)

Den svenske tabloidavisen skrev løgnaktig at Persbrandt hadde blitt innlagt på en klinikk for akutt alkoholforgiftning. Påstandene ble blant annet trykket på førstesiden, i papiravisen og i avisens nettutgave, melder Resumé.

Trykkefrihetsjuryen, som bestod av ni personer som ikke er jurister, ga den kjente svenske skuespilleren medhold og mente at Ekspressens sjefsredaktør og ansvarlige utgiver Otto Sjöberg måtte stå til rette for ærekrenkelser av Persbrandt. Saken gikk deretter til Stockholms tingrett som også fant ham skyldig.

Straffen ble på 80 dagsbøter à 1000 svenske kroner samt erstatning til Mikael Persbrandt. Skuespilleren hadde begjært et rekordstort erstatningsbeløp på 500.000 kroner, men ender opp med 75.000 kroner.

Etterlyser

fokus på etikk

Nå må diskusjonen om etikk bli livligere i redaksjonene, mener det svenske journalistforbundet:

- Dommen viser hvor viktig det er at ansvarlige utgivere tar ansvar for hva som publiseres og at det føres en etisk diskusjon i redaksjonene. Jeg beklager at det måtte gå så langt som til retten, men dersom ansvarlige utgivere ikke tar ansvar kan det dessverre ende som dette, sier Agneta Lindblom Hulthén fra journalistforbundet i en kommentar til Resumè.

Men forbundet mener at strengere lovgivning ikke er nødvendig.

Sitter trygt

Ifølge Jonas Bonnier, som er styremedlem i Expressen, sitter sjefredaktør Sjöberg fremdeles trygt i jobben:

- Min og Expressens tillit til Otto Sjöberg er fullstendig uendret. Akkurat som alle andre sjefredaktører som har blitt felt på samme måte, kan Otto bli sittende, sier Jonas Bonnier til Expressen.se.