Deler av Gardermoen ble evakuert

Artikkelen fortsetter under annonsen

Deler av Oslo Lufthavn Gardermoen ble evakuert fredag ettermiddag etter at en passasjer fra Riga snek seg utenom passasjerkontrollen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Utenlandsterminalen på Gardermoen ble evakuert etter at en person kom seg forbi sikkerhetskontrollen uten å vise de nødvendige papirene. (Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX)Utenlandsterminalen på Gardermoen ble evakuert etter at en person kom seg forbi sikkerhetskontrollen uten å vise de nødvendige papirene. (Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX)

Oslo (NTB): Alle passasjerer i innenlands- og taxfreeområdet ble sendt ut av sikkerhetsvaktene fredag ettermiddag. Årsaken var at en kvinnelig passasjer med en Norwegian-flyging fra Riga kom seg bort i folkemengden og unngikk kontrollen som alle passasjerer fra land utenom Schengen må gjennom.

- Evalueringen skyldes ingen trussel eller faresituasjon. Men vi er forpliktet til å stenge av deler av flyplassen når personer unndrar seg kontroll, sier informasjonssjef Jo Kobro ved Oslo Lufthavn Gardermoen til NTB.

Etter halvannen time ble lufthavnen gjenåpnet. Da var store områder
gjennomsøkt, uten at kvinnen ble funnet.

Flyet fra Riga ble parkert på innland, fordi det skulle ut på en innenriksrute i Norge. I slike tilfeller bli passasjerene kjørt i buss til området for ankomst fra land utenfor Schengen, for der å bli sjekket opp mot Schengens database over mistenkelige eller uønskede personer.

- Kvinnen gikk ikke ned i bussen sammen med de andre passasjerene, men kom seg opp på mesanin-nivået og ble borte blant andre ankommende passasjerer. Da har vi ikke noe annet valg enn å evakuere, sier Kobro.

Han synes ordningen med å parkere fly fra utland på innenlandsgater er håpløs og beklager forsinkelsene som oppsto fredag. Alle de evakuerte må gjennom sikkerhetskontrollen en gang til når området er klarert.

(©NTB)