Vil bli Saddams bøddel

Irakere står i kø for å få jobben som Saddam Husseins bøddel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Foto: REUTERS/David Furst/Pool (IRAQ)/Scanpix)(Foto: REUTERS/David Furst/Pool (IRAQ)/Scanpix)

I november ble den tidligere diktatoren Saddam Hussein dømt til døden sammen med to av sine nærmeste medarbeidere, Barzan Ibrahim al-Tikriti og Awad al-Bandar, for sin deltakelse i arrestasjonen og henrettelsene av 148 gutter og menn i byen Dujail i 1982. Selv om saken fortsatt er til behandling i en ankedomstol skriver The New York Times at flere hundre irakere allerede har begynt å forhøre seg om stillingen som Saddam Husseins bøddel.

En av den irakiske statsministerens rådgivere, Basam Ridha, sier at valget av bøddel vil bli vanskelig.

- Så mange mennesker ønsker hevn for tapet av sine kjære, sier han.

Hendelsen Hussein er dømt for skjedde i forbindelse med et mislykket attentat mot diktatoren i byen Dujail. Hussein beordret sine personlige sikkerhetsstyrker å angripe byen sammen med det militæret for å gjengjelde attentatet. I tillegg til å ødelegge hele byen ble rundt 1 500 mennesker fengslet og torturert og 148 menn og gutter ned i 13-årsalderen ble henrettet. Resten av byens innbyggere ble sendt til flyktningeleire i ørkenen. Den tidligere presidenten var også anklaget for å stå bak drapene på over 100 000 kurdere gjennom flere måneder i 1988.

Irakiske myndigheter sier at ankesaken vil bli ferdigbehandlet i løpet av noen uker. Hvis dommen blir kjent rettskraftig, vil Hussein bli henrettet innen 30 dager etter at dommerpanelet har uttalt seg, ifølge påtalemyndigheten. Dette betyr at henrettelsen vil kunne skje i perioden fra midten av januar til midten av mars. Mange mener at så lenge den tidligere diktatoren er i live så er han en kilde til å motivere sunni-opprørerne som ønsker å få han tilbake til makten. I tillegg mener man at henrettelsen vil fylle behovet for offentlig markering av avslutningen av det terroraktige regimet.

Saddam Hussein er dømt til døden ved henging, men ba retten om å bli henrettet av en eksekusjonspelotong slik soldater som blir dømt til døden. Retten avslo anmodningen.

Kilder: The New York Times , Aftenposten . Først lest hos Secular Blasphemy.