- Ikke bli skremt av Telenor-krangelen

Norske selskaper har ingen grunn til å være redde for å investere i prosjekter i Bangladesh tross krangelen med Telenor, forsikrer fredsprisvinner Muhammad Yunus.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske selskaper må ikke bli skremt av Telenor-krangelen, sa Yunus under en pressekonferanse tirsdag. (Foto: Leni Aurora Brækhus)Norske selskaper må ikke bli skremt av Telenor-krangelen, sa Yunus under en pressekonferanse tirsdag. (Foto: Leni Aurora Brækhus)

Dette er saken:


Grameenphone eies med 62 prosent av Telenor og med 38 prosent av Grameen Telecom, som eies av fredsprisvinnner Grameen Bank. Selskapet skal i dag være verdt mellom 16-18 milliarder kroner.

Muhammad Yunus har hele tiden hevdet at det ble inngått en avtale som gikk ut på at Telenor Invest gradvis skulle selge seg ut av Grameenphone, slik at selskapet kunne bli et «sosialt forretningsforetak». Telenor har nektet for at en slik avtale eksisterer.

Dagbladet har funnet en kopi av en avtale fra 1996 hos Norad, som viser at det har vært en intensjon å selge ned, men det er altså ikke en bindende avtale.

- Telenor er ikke vår fiende, vi er veldig gode venner, sa Yunus på en pressekonferanse tirsdag.

Gjennom Grameenphone, der Telenor er deleier, har 250.000 kvinner i Bangladesh fått subsidierte mobiltelefoner som fungerer som telefonsentraler på landsbygda.

Yunus fortalte videre at det bangladeshiske folket setter stor pris på det norske storselskapets innsats i landet.

- Alle elsker dem i Bangladesh, de har gjort veldig mye for oss, sa han.

- Vi vil gjerne samarbeide med mange flere selskaper, sa Yunus som håper å få jobbe med flere norske selskaper i Bangladesh i fremtiden.Mer i Neste Klikk:

Fredsprisvinneren fastholder Telenor-krav
Fant omstridt Telenor-avtale i Norads arkiver
Jagland meiner Telenor bør selje seg ned

- Fattigdommen truer freden i verden
Fredsprisvinneren på 100 språk
Nobels fredspris til Yunus og Grameen Bank
Storm av ros til Nobel-vinner
Yunus gir bort prispengene