Muslimske drosjesjåfører avviser førerhunder

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hunder er urene dyr i henhold til islam. Derfor blir blinde med førerhund avvist av muslimske drosjesjåfører.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo (NTB): - Vi har merket en markant økning i antall henvendelser fra blinde som blir nektet taxiskyss, sier rådgiver Sverre Fuglerud i Norges Blindeforbund til Aftenposten.

Én av dem er 43 år gamle Hanne Beate Misund. Hun er født blind, og har med seg labradoren Hippie når hun ferdes i trafikken.

- For et par uker siden trengte jeg drosje fra Oslo Sentralstasjon. Da jeg kom til taxikøen, begynte sjåførene å krangle om hvem som skulle ta meg med. Ingen ville. Jeg har flere ganger hørt at de har låst døren og kjørt av gårde når jeg har prøvd å få taxiskyss. Dette er både irriterende og fortvilet, sier hun.

Norges Taxiforbund er klar over problemet. Forbundet vil gjøre reglene tydeligere overfor sjåførene.

- Mange av våre sjåfører er muslimske, og hunder er urene dyr i henhold til deres religion. Vi har sagt at de som ikke kan ha førerhund i bilen, må ha legeattest på at de har allergi eller så må de kjøre en såkalt allergifri bil. Andre unnskyldninger godtar vi ikke, sier direktør Wiggo Korsnes i Norges Taxiforbund.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Samferdselsdepartementet er det ulovlig for drosjesjåfører å nekte passasjerene å ta med seg førerhund.

- Å kjøre passasjerer med førerhund er en del av taxisjåførenes transporteringsplikt. De kan ikke avvise føreren. Det er etter vår mening brudd på plikten i henhold til drosjeløyvet, sier avdelingsdirektør Arnfinn Øen.

Han oppfordrer blinde til å klage på forholdene.

Stavanger Aftenblad skrev også om denne problematikken i desember i fjor.

(Forsidefoto: Forerhund.no)