Annenhver nordmann redd for sentrum

Halvparten av alle nordmenn i landets ti største byer er redde for å bevege seg i sentrum på kveldstid i helgene på grunn av omfattende fyll og bråk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foto: Sara Johannessen / ScanpixFoto: Sara Johannessen / Scanpix

Dette viser en undersøkelse MMI har utført for Sosial- og helsedirektoratet, skriver VG.

Bedre blir det ikke av at julebordsesongen er her igjen - med tilhørende mengder fyll og herjinger på byen.

Avdelingsdirektør Jens Guslund i Sosial- og helsedirektoratet vil sette en stopper for den elleville festingen.

- Vi kan ikke ha det sånn at folk ikke tør ferdes i sentrum på nattetid. Kommunene kan ikke bare se skjenkepolitikken i et næringspolitisk lys- det er på tide de tar alkoholloven på alvor, sier Guslund.

Han beskylder kommunene for å drive slepphendt skjenkekontroll.

Det er et faktum at Norge aldri har hatt flere utesteder. Antallet har økt med 40 prosent de siste ti årene. I fjor endte bare åtte prosent av alle søknader om skjenkebevilling med avslag, og risikoen for å miste bevillingen er liten. 100 utesteder mistet retten til å skjenke i 2005, de fleste bare for kortere perioder.

- Politiet registrerer at alkoholkonsumet har økt kraftig, spesielt blant de unge. Det er skremmende i lys av hvor mange av voldstilfellene som er rusrelaterte, sier forbundsleder Arne Johannessen til VG: (©NTB)