Din klossmajor

Finn ut hvor uttrykket «klossmajor» kommer fra.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


Eiolv hadde følgende spørsmål:
«Forrige gang jeg skrev til deg var det angående fru Blom, denne gangen er det om major Kloss... Hvor kommer uttrykket klossmajor fra? En klumsete major?»

Hvis du ser på ordet «klossmajor» i seg selv, så er det jo et utrolig tåpelig ord - i godt selskap med for eksempel ordet «dustemikkel» og «å slå lens». Alle er de tilsynelatende meningsløse. Men det er bare tilsynelatende - for de betyr jo noe - ellers hadde de ikke eksistert.

Kilde: http://flickr.com/photos/rtpeat/41751421/Kilde: http://flickr.com/photos/rtpeat/41751421/

En klossmajor er en klønete person. Men det er jo ikke noen bombe, så jeg fortsetter: Ifølge boken «Rosinen i pølsa - 333 ord og uttrykk fra hverdagsspråket» fra Kagge forlag, kommer uttrykket fra det tyske ordet Klots, som betyr klump. Deretter satte man ordet sammen med en høytstående tittel: major, og fikk da betydning som sjefen blant klossene.

Eller klossen over alle klosser, om du vil. Eller en sjefskloss. Mulighetene er mange.

Men som den observante leser sikkert la merke til, nevnte jeg to andre uttrykk i samme åndedrag, nemlig «dustemikkel» og «å slå lens».

En dustemikkel er vel strengt tatt det samme som en klossmajor, eller i hvert fall nært beslektet. «Duste» stammer fra det norrøne dust, som betyr støv. «Mikkel» har vi fått fra det tyske uttrykket dummer Michel. Det beslektede ordet «dåsemikkel» kommer av det norrøne dási, som betyr stakkar eller dumrian.

«Slå lens» betyr ikke det i det hele tatt, for det betyr nemlig noe helt annet. Når man slår lens, så tisser man, eller urinerer, som de mest perverse av oss sier. Mens jeg sitter her og skriver, så kommer jeg på at det finnes utrolig mange ord og uttrykk for å tisse.

Hvor mange kommer du på? Skriv forslagene dine i kommentarfeltet under. Premie får du ikke, nei, faktisk ikke heder og ære engang - heller ikke går du inn i historien på noen som helst måte. Men du oppnår i hvert fall gleden av å se forslagene dine publisert for all verden. Og det er da noe. Så på den måten går du jo inn i historien likevel.