Laksen inn i avgjørende WTO-runder

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tirsdag og onsdag gjennomføres det første rettsmøtet i WTO-saken som Norge har anlagt mot EU i laksesaken. Det skjer i Geneve.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

FOTO: SCANPIXFOTO: SCANPIX

Saken gjelder straffetiltakene EU har innført mot norsk laks.

Dermed går laksesaken inn i en avgjørende fase etter at Norge klaget EU inn for WTO i april.

Antidumping


EU innførte antidumpingtiltak mot norsk laks i april 2005, først som foreløpige tiltak og senere som varige tiltak fra januar 2006. Tiltakene består i en fastsatt minstepris på laks og laksefileter. Tiltakene har en varighet på fem år.

Foreløpig har straffetiltakene ikke hatt noen praktisk betydning, fordi kiloprisen på laks hele den perioden som har gått har ligget betydelig over minsteprisen.

Norge mener at innføringen av antidumpingtiltak strider mot WTOs regelverk. Konsultasjonene i WTO i mai i år førte ikke til noen løsning, og etter anmodning fra Norge ble det deretter opprettet et WTO-panel, en slags voldgiftsrett, for å vurdere lovligheten av EUs tiltak.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Omfattende


Seniorrådgiver Helge Seland i Utenriksdepartementet følger saken i Geneve. Han sier til NTB at panelene har form av en høring eller en voldgiftsrett med tre dommere. Formannen i dommerkollegiet er fra Brasil. De to andre er fra Mexico og New Zealand. Dommerne er oppnevnt av WTO.

- Det som skjer under denne første høringen er at Norge presenterer sin sak. Deretter legger EU fram sitt syn på saken. Når dette er gjort, stiller dommerne spørsmål. Etter den første todagershøringen i Geneve skal det utarbeides nye, skriftlige prosesskrifter fra begge parter, og i januar blir det en ny høring med de samme dommerne på plass, sier Seland.

I mai er det ventet en avgjørelse. Taperen kan anke denne avgjørelsen til et klageorgan i WTO. Blir det anke, vil en endelig avgjørelse først foreligge høsten 2007.

Det er det amerikanske advokatfirmaet Sidley som prosederer de norske interessene i saken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- God sak


- Vi er rett og slett uenige i det grunnlaget EU har fattet sine beslutninger på i laksesaken. Det gjelder både juss og prosess. Vår oppfatning er at vi har en god sak, sier statssekretær i Utenriksdepartementet, Liv Monica Stubholt, til NTB.

For Norge er WTO-saken mot EU en av flere kamparenaer for å sikre markedsadgangen for norsk laks. USA har hatt dumpingtoll på norsk laks i over 20 år, til tross for at en fra norsk side har ment at grunnlaget for denne straffetollen har vært urimelig. De siste åtte månedene er det markedsadgangen til Russland som har vært mest i fokus. Store ressurser har vært brukt også på denne arenaen.

- Vi har hatt et godt samarbeid med fiskerinæringen hele tiden i WTO-saken mot EU. Vi har normalt også et godt samarbeid med EU, og en handelstvist har vært siste utvei i en sak som har gått for lenge. Resultatet etter de to panelene kan ankes av taperen, så vi er forberedt på at dette kan trekke enda mer ut, sier Stubholt. (©NTB)