Beklager at Pinochet aldri ble dømt

Artikkelen fortsetter under annonsen

Både i Chile og verden for øvrig beklager de fleste at eksdiktator Augusto Pinochet rakk å dø uten å bli dømt. Men forsvaret i Chile hyller diktatoren.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Chiles eksdiktator ligger inne på krigsskolen i Santiago, og landets militære hyller sin gamle sjef. Her tørker en offiser støv av glasset som ligger over kisten. (Foto: Reuters/Scanpix).Chiles eksdiktator ligger inne på krigsskolen i Santiago, og landets militære hyller sin gamle sjef. Her tørker en offiser støv av glasset som ligger over kisten. (Foto: Reuters/Scanpix).

Santiago/Oslo (NTB-Kjell Arild Nilsen): Hundrevis av Pinochet-tilhengere passerte mandag den åpne kisten med den tidligere diktatoren på krigsskolen i Santiago, dit kisten ble overført allerede søndag kveld.

Regjeringen avviste at diktatoren skulle få statsbegravelse, men åpnet for at han kunne markeres som tidligere forsvarssjef. Fra Chiles militære installasjoner ble det flagget på halv stang mandag, og det er bestemt at det skal holdes en katolsk messe ved krigsskolen i Santiago tirsdag.

Chilenere i Norge minnes de mange som ble drept og torturert og beklager at Pinochet aldri ble dømt.

- Trist at Pinochet aldri ble stilt til ansvar


Tidligere president Salvador Allendes datter beklaget i Spania at Pinochet ikke levde lenge nok til å bli stilt for retten for sine ugjerninger.

- Mine tanker er med de mange døde, selvfølgelig også min far, men også alle de forsvunne, torturerte og drepte, sa Isabel Allende.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre var mandag blant mange politikere som beklaget at Pinochet døde uten å ha blitt dømt for sine ugjerninger.

- For historien er det trist at Pinochet aldri ble stilt til ansvar for det han har stått for, sa Støre på en pressekonferanse i Oslo mandag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Trist


- Min første reaksjon var at jeg ble trist, sier Felix Vidal (57), arkitekt og bosatt i Norge siden januar 1974. - For minnene kom med en gang om nære venner som forsvant og aldri kom til rette igjen. To var arkitektstudenter, en studerte økonomi.

Selv hadde han vært i dekning siden før militærkuppet. Han var studentleder og en sentral person i det venstreradikale partiet MIR i havnebyen Valparaiso, og kom seg i sikkerhet til Norge med avgjørende hjelp fra den norske ambassaden i Santiago og daværende ambassadør Frode Nilsen.

- Det kom mange telefoner og SMSer med hurrarop og gratulasjoner, sier Vidal. Selv valgte han stillhet og ettertenksomhet. - Man tror alltid man er ferdig med opplevelsene, men det er man ikke.

Han er lettet over myndighetenes beslutning om å nekte statsbegravelse.

- Med en annen regjering kunne det skjedd, sier Vidal og minner om at Pinochet var ansvarlig for drap og tortur mot tusener. - Det er viktig at han de siste årene ble stilt for retten igjen og igjen. Men det er et problem at han aldri ble dømt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et monster


- Jeg er selvsagt glad for at dette vesenet er forsvunnet fra jordens overflate. Jeg kan ikke kalle ham et menneske. Men hans død gir meg verken mine foreldre eller livet mitt i Chile tilbake, sier Diana Montes (56), forbundssekretær i Norsk nærings- og nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN).

Hun kom til Norge i september 1975, etter 13 måneders fengsel og tortur.

- Jeg skjønner de som feiret, men jeg følte ikke for det selv. Han døde uten å bli stilt for retten. Det bekymrer meg at et land kan avle et slikt monster. Men så lenge de skyldige blir forfulgt av rettsvesenet, er ikke alt håpløst, sier Montes. (©NTB)

Mer i Neste Klikk:

Reaksjoner på Augusto Pinochets død
Pinochet er død


Alvorlig for Pinochet etter hjerteoperasjon
Pinochet i husarrest
Terror i demokratiets navn