Norsk vokalist samarbeider med fredsprisvinner Yunus

Artikkelen fortsetter under annonsen

- I Bangladesh kalles et blindt menneske «en munn uten hender», fordi blinde mister muligheten til å jobbe og fø seg selv, sier popgruppa The Green Children. De samarbeider med fredsprisvinneren for å

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tom Bevan og Milla Sunde i The Green Children er selvutnevnet ambassadører for mikrokreditt. (Foto: Leni Aurora Brækhus)Tom Bevan og Milla Sunde i The Green Children er selvutnevnet ambassadører for mikrokreditt. (Foto: Leni Aurora Brækhus)

Den norsk-britiske gruppa skal i samarbeid med fredsprisvinner Muhammad Yunus få det norske folk til å sponse øyehospitaler, som skal redde synet til tusenvis av fattige mennesker i Bangladesh.

The Green Children har laget en CD og DVD, som skal selges i Reitan-kjedens butikker landet over. Inntektene skal uavkortet gå til bygging av øyehospitaler i Bangladesh.

- Du betaler 100 kroner for CDen og bidrar dermed med 100 kroner til bygging av øyehospitaler, forklarer duoen når Neste Klikk møter dem tirsdag ettermiddag.

- Vi har trykket opp 100.000 eksemplarer, selger vi en tredjedel kan vi bygge ett hospital, selger vi alle kan vi bygge tre hospitaler, sier engelske Tom Bevan.

1,6 millioner mennesker i Bangladesh er blinde fordi de er rammet av grå stær, årlig øker antallet blinde med 200.000.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sammen med norske Milla Sunde, som er vokalist i gruppen, ble Tom introdusert for konseptet med mikrokreditt for et par år siden, og begge ble straks fascinert over hvor enkelt og logisk det virket.

- Vi leste masse om det og bestemte oss for at vi ville bruke musikken vår til å spre budskapet om mikrokreditt, forteller Tom.

- Det gir så mye mening, disse fattige menneskene har talent og de jobber hardt, det eneste de mangler er midler til å starte opp, legger Milla til.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Møtte Yunus i Bangladesh


De to medlemmene i The Green Children, Milla Sunde og Tom Bevan, sammen med fredsprisvinner Muhammad Yunus. (Foto: Leni Aurora Brækhus)De to medlemmene i The Green Children, Milla Sunde og Tom Bevan, sammen med fredsprisvinner Muhammad Yunus. (Foto: Leni Aurora Brækhus)

Tidligere i år reiste de to til Bangladesh og fikk møte kvinner som kunne fortelle hvordan lånene fra Grameen Bank hadde reddet dem ut av fattigdommen.

I tillegg fikk de møte mikrokredittvisjonær og grunnlegger av Grameen Bank, Muhammad Yunus.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Da vi kom tilbake fra reisen pratet vi knapt om noe annet, vennene våre må ha blitt sprø, sier Tom og ler.

- Men vi ble veldig overrasket over hvor få som hadde hørt om Yunus og mikrokreditt, sier Milla. - Dette var jo enda noen måneder før det ble klart at han fikk Nobels fredspris.

Laget sang og musikkvideo

Basert på det de hadde sett og hørt i Bangladesh, skrev de to sangen «Hear Me Now», som er en av de fire låtene på CDen. Senere laget de også en musikkvideo til låta, sammen med Yunus i Bangladesh.

Se en smakebit av musikkvideoen til «Hear Me Now» på The Green Children Foundation sin hjemmeside.

- Vi håper at folk hører på teksten. Den første strofen er «A scarf uncovers a smiling face that tells a story of a changing place», og det var akkurat sånn det var. De kvinnene som nettopp hadde knyttet seg til programmet var sjenerte og holdt sjalet sitt foran ansiktet da de snakket med oss. Mens de som hadde vært med i mange år var stolte og selvsikre, sier Tom.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det at det er fokus på kvinnene er fantastisk, legger Tom til. - De bruker penger til å sende barna sine på skolen, kvinner som selv ikke kan lese eller skrive opplever at barna deres får seg en skikkelig utdannelse. Det betyr nye muligheter for kommende generasjoner i Bangladesh.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Når Muhammad Yunus sier at vi har klart å fange essensen i det han har drevet med de siste 30 årene i denne låta, så er det en stor ære, sier Tom og Milla som tydelig er fulle av beundring for fredsprisvinneren.

- Kan skape sin egen verden

På en pressekonferanse tidligere på dagen var Yunus full av lovord for de to unge musikerne også. Han fortalte at han opp gjennom årene har møtt mange unge mennesker som har tatt en akademisk tilnærming til det de har lært hos ham:

- Så møtte jeg tilfeldigvis disse to unge menneskene i Bangladesh. De tenkte på en annen måte - de ville formidle budskapet gjennom musikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Musikk er et universelt språk, men det er også de unges språk, sa fredsprisvinneren videre.

- Unge folk ser logikken i mikrokreditt, og de tenker at «dette er noe vi kan bruke for å skape vår egen verden». Enhver generasjon ønsker å skape sin egen verden. Derfor er det viktig å nå unge mennesker med informasjon.

- Det er en veldig sterk sang, og jeg håper unge mennesker vil høre på den og lære hva det er vi driver med, sa Yunus.

  • CDene er å få kjøpt i over 1000 av Reitan-gruppens butikker, det vil si 7-Eleven, Narvesen, Rema 1000 og Hydro Texacos bensinstasjoner.
  • «Hear Me Now» CDen inneholder fire sanger, en musikkvideo og en hilsen fra Muhammad Yunus.
  • Den koster 100 kroner og pengene går uavkortet til arbeidet med å bygge øyehospitaler i Bangladesh.
  • Les mer på hjemmesiden til The Green Children Foundation