Discovery skutt opp i rommet

Romferja Discovery med mannskap på syv ble natt til søndag skutt opp i rommet. Dermed er svensknorske Christer Fuglesang første skandinav i rommet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Foto: REUTERS/David Carlson (UNITED STATES) / Scanpix)(Foto: REUTERS/David Carlson (UNITED STATES) / Scanpix)

Sterk vind så en stund ut til å utsette oppskytingen, som egentlig skulle skje natt til lørdag, nok en gang. Men værforholdene bedret seg og klokken 20.47.35 lokal tid, 02.47.35 norsk tid, ble romferja skutt opp i verdensrommet, skriver Reuters.

Meteorologer hadde da oppgradert sjansene for bra oppskytingsforhold fra 30 til 70 prosent. Oppskytingen måtte skje i løpet av et tidsvindu på ti minutter, og skjedde kun 35 sekunder etter planlagt tidspunkt.

Fem av de syv ombord har aldri fløyet i rommet før. Da mannskapet, to kvinner og fem menn, gikk om bord i romferja, holdt svensknorske Christer Fuglesang opp et lite skilt der det sto: «Heja Sverige, heia Norge, vive l'Europe».

Hans far er norsk, og Fuglesang representerer den europeiske romfartsorganisasjonen ESA, som har hovedkontor i Paris, skriver NTB.

Dette er ifølge Reuters NASAs tredje oppskytning på seks måneder.

- Du har mange smilende fjes her oppe, lød meldingen fra kaptein Mark Polansky til kontrollsenteret i Houston etter den vellykkede oppskytingen.

Norsksvenske Christer Fuglesang gjør seg klar til å gå om bord i romferja Discovery. Fuglesang, som representerer den europeiske romfartsorganisasjonen ESA på turen, er den første skandinav i rommet. (Foto: REUTERS/NASA TV/ SCANPIX)Norsksvenske Christer Fuglesang gjør seg klar til å gå om bord i romferja Discovery. Fuglesang, som representerer den europeiske romfartsorganisasjonen ESA på turen, er den første skandinav i rommet. (Foto: REUTERS/NASA TV/ SCANPIX)