Leger lærer ikke å vaske hendene

Legestudenter lærer ikke å vaske hendene på skolen. Nye undersøkelser viser at leger har dårligere håndhygiene enn sykepleiere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mari Engh Juel syns leger bør bli flinkere til å vaske hendene. (Foto: Foto Marianne Nordberg, Klar Tale / SCANPIX)Mari Engh Juel syns leger bør bli flinkere til å vaske hendene. (Foto: Foto Marianne Nordberg, Klar Tale / SCANPIX)

Grunnen kan være at sykepleierstudenter får god opplæring i hygiene mens legestudenter ikke får det.

Halvor Rollag er professor i mikrobiologi og underviser legestudentene i Oslo. Han er med i et utvalg som jobber med å få mer hygieneopplæring inn i undervisningen og synes det er ille at leger er dårlige forbilder for studentene. Studentene får bare én forelesning om smittevern i løpet av studiet.

- Det er for lite, sier Rollag til lettlestavisen Klar Tale.

Studentene starter med praksis allerede i første klasse. Den ene forelesningen de får i seksårsperioden kommer i andre klasse.

- Vi ønsker blant annet å ha kurs i håndhygiene, sier han.

Slurv med håndvask


Mari Engh Juel studerer medisin i Oslo. Hun mener at lærerne ikke er flinke nok.

- Det er ille at vi ikke lærer hvordan og hvor ofte vi skal vaske hendene, sier Juel til Klar Tale.

I praksisperioden på sykehus får studentene sjelden beskjed om å vaske hendene mellom hver pasient.

- Jeg har aldri fått beskjed om å vaske hendene. Ofte vasker heller ikke legen som veileder oss hendene. Det er skremmende, når vi vet hvor viktig det er med god håndhygiene, sier Stine Haagensen som går i 2.-klasse på medisinstudiet i Oslo, sammen med Anne Marit Walter og Mari Engh Juel.

- Legene er våre forbilder. Det er klart vi blir påvirket, sier Engh Juel.

- Noen leger er flinke til å vaske hendene. Andre er det ikke, legger Walter til.

Stine Haagensen hadde nylig praksisperiode på Rikshospitalet og undersøkte mange pasienter i løpet av dagen. Hun opplevde at leger og studenter gikk fra pasient til pasient, uten å vaske hender eller stetoskop.

Egen lærebok


På sykepleierutdanningen har studentene en egen lærebok i hygiene. De får undervisning både på skolen og på sykehus gjennom hele utdanningen, forteller Eva Heyerdahl, lektor ved avdeling for sykepleie ved Høgskolen i Oslo.

- Jeg tror grundig opplæring i håndhygiene gjør studentene flinkere når de kommer ut i arbeidslivet. Dårlig håndhygiene er den viktigste årsaken til spredning av sykdommer på sykehus, sier Heyerdahl. Mellom 5 og 10 prosent av alle pasienter får en infeksjon mens de er på sykehus. Det betyr at opptil 60.000 blir syke på sykehus hvert år.

Anne Dalheim er hygienesykepleier på Haukeland universitetssykehus i Bergen. Der holdes det jevnlig kurs for de ansatte i håndhygiene. Kursene er frivillige.

- Legene deltar sjelden på kursene. Jeg vet ikke om det er fordi de er mindre opptatt av hygiene, eller om det er fordi de mener de kan nok, sier Dalheim. (©NTB)