Pinochet er død

Chiles eksdiktator Augusto Pinochet er død, melder chilensk fjernsyn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den tidligere chilenske diktatoren Pinochet døde 10. desember. (Foto: REUTERS/Martin Thomas/Files (CHILE) / Scanpix)Den tidligere chilenske diktatoren Pinochet døde 10. desember. (Foto: REUTERS/Martin Thomas/Files (CHILE) / Scanpix)

Santiago (NTB-Reuters): Pinochet døde søndag etter et hjerteinfarkt, ifølge den chilenske TV-kanalen Channel 7. Han ble 91 år gammel.

- Han døde omgitt av familien sin, sier Juan Ignacio Vergara, som er lege på militærsykehuset i Santiago hvor eksdiktatoren ble behandlet.


Augusto Pinochet styrte Chile med jernhånd fra det blodige militærkuppet i 1973 til 1990. Han anklages for å ha ansvaret for tortur, bortføringer og drap på minst 3.000 opposisjonelle.

De siste årene av sitt liv måtte han bruke til å kjempe mot den chilenske påtalemakten for å unngå å bli tiltalt for brudd på menneskerettighetene, bedrageri og korrupsjon. Forsvarerne hans argumenterte med at eksdiktatoren var for syk til å stilles for retten, og hindret dermed et rettsoppgjør.

UD tar Pinochets død til etterretning


- Vi tar Augusto Pinochets død til etterretning, sier kommunikasjonssjef Anne Lene Dale Sandsten i UD.

- Norske myndigheter jobbet under hele hans regjeringsperiode med støtte til de krefter som arbeidet for å få en slutt på diktaturet i Chile. Vi er glad for den meget positive utviklingen som har vært i Chile etter overgangen til demokratisk styre i 1990, sier kommunikasjonssjefen på vegne av UD.

(©NTB)

Mer i Neste Klikk:

Alvorlig for Pinochet etter hjerteoperasjon
Pinochet i husarrest
Terror i demokratiets navn