Reaksjoner på Augusto Pinochets død

Den tidligere chilenske diktatoren Augusto Pinochets død har vakt sterke reaksjoner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Foto: REUTERS/Martin Thomas/SCANPIX)(Foto: REUTERS/Martin Thomas/SCANPIX)

Etter nyheten om Pinochets død brød det ut store demonstrasjoner utenfor det sykehuset i Chile som han befant seg på da han døde, melder Santiago Times. Flere journalister ble angrepet av Pinochets tilhengere.

Det var blandede følelser blant de frammøtte utenfor militærsykehuset, noen klappet og jublet mens andre gråt.

Andre steder i byen danset folk i gatene, tutet med bilhorn og viftet med det chilenske flagget for å feire det de kaller Chiles frigjøring, melder The Australian.

Dypeste kondolanser fra Thatcher


Margaret Thatcher, er «svært trist» over Chiles eksdiktator Augusto Pinochets bortgang, sier en talsmann for den tidligere britiske statsministeren ifølge NTB.

Thatcher kommer ifølge talsmannen til å sende sine dypeste kondolanser til Pinochets enke og familie.

Steen: - En brutal kuppmaker

- Augusto Pinochet var ansvarlig for ett av de mest brutale statskupp verden har sett. Likevel ble han støttet av sitt lands høyrepolitikere helt til de oppdaget at han også hadde underslått milliardbeløp, sier Norges tidligere ambassadør i Chile, Reiulf Steen, ifølge NTB.

- Under mine fire år i Chile merket jeg godt at landet var delt i to leire og så sent som i 1989 stemte over 40 prosent for at Pinochet skulle fortsette som selvvalgt president, sier Steen.

- Det viser at han hadde betydelig støtte selv om han drev en million mennesker i eksil. Det er mye i en befolkning på 15 millioner, sier Steen, som selv er gift med Ines Vargas som i sin tid sto på Pinochets dødsliste. Vargas kom seg imidlertid ut av Chile i siste øyeblikk og havnet til slutt i Norge der hun ble giftet med Arbeiderpartiets tidligere leder.

Storbritannia roser Chiles framgang

- Vi noterer oss general Pinochets bortgang og vil rose den bemerkelsesverdige fremgangen Chile har hatt de siste 15 årene, sa den britiske utenriksminister Margaret Beckett og refererte til årene etter at Pinochet gikk av i 1990, melder Herald Tribune.

Amnesty: - Bør være en vekker

- General Pinochets død burde være en vekker for de chilenske myndighetene og styresmakter overalt, og minne om viktigheten av hurtig behandling av menneskerettighetssaker, Pinochet har nå sluppet unna, sa en talskvinne for den London-baserte menneskerettighetsgruppen Amnesty ifølge DNA.

Mer i Neste Klikk:

Pinochet er død


Alvorlig for Pinochet etter hjerteoperasjon
Pinochet i husarrest
Terror i demokratiets navn