«Anastasia» trolig spansk tobarnsmor

Anastasia-mysteriet kan være løst. Mandag morgen tar politiet i Bergen kontakt med det lokale politiet i byen Alcudia i Valencia-provinsen i Spania for å få bekreftet at prinsesse Anastasia av Jerusal

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Denne kvinnen, som kaller seg Anastasia Jerusalem, ble pågrepet av politiet i Oslo 15. juli i år. Hun ble etter kort tid løslatt mot meldeplikt. 6. november ble hun pågrepet av politiet i Bergen fordi hun ikke overholdt meldeplikten. Politiet har nå fått hjelp av spanske medier. (Foto: Politiet / SCANPIX HANDOUT)Denne kvinnen, som kaller seg Anastasia Jerusalem, ble pågrepet av politiet i Oslo 15. juli i år. Hun ble etter kort tid løslatt mot meldeplikt. 6. november ble hun pågrepet av politiet i Bergen fordi hun ikke overholdt meldeplikten. Politiet har nå fått hjelp av spanske medier. (Foto: Politiet / SCANPIX HANDOUT)

Bergen (NTB-Leif Hamnes): Den spanske storavisen El Mundo ba leserne om hjelp til å løse mysteriet og etter kort tid meldte borgermesteren i Alcudia at han har gjenkjent kvinnen i Bergen fengsel som tobarnsmoren Mari Carmen Arocas (45).

I sin lørdagsutgave fortalte avisen at kvinnen trolig har bodd i sentrum av Madrid de fire siste årene. I denne tiden skal kvinnen ha kalt seg «Alba Maria», melder VG Nett.

Informasjonsleder Trygve Hillestad i Hordaland politidistrikt sier til NTB at politiet regner med en rask avklaring dersom borgermesteren har rett. Foreløpig har kvinnen det utmerket i Bergen fengsel, sier han.

Mysterium


Den identitetsløse kvinnen i 30-40-årene har vært et mysterium for politiet både i Oslo og Bergen siden midten av juli. Interpol er for lengst koblet inn, uten at det har gitt resultater så langt.

Hordaland politidistrikt sendte for kort tid tilbake ut en pressemelding til flere spanske medier i håp om at saken ville få oppmerksomhet der, og ser ut til å ha lyktes.

- Hun snakker europeisk og ikke søramerikansk spansk, uten at det nødvendigvis betyr at Spania er fødelandet. Vi har derfor valgt å gjøre det på denne måten, og har fått en del oppmerksomhet, sier Hillestad.

Politiet har blant annet kontaktet en korrespondent fra et spansk nyhetsbyrå her i Norge som har skrevet saker om den ukjente kvinnen.

Prinsesse


Kvinnen hevder hun er prinsesse av Jerusalem, og at hun ble invitert til Norge av en prins. Hun har videre forklart at hun reiser rundt i verden i fredsøyemed, for å hjelpe til overalt der det er behov for henne.

Men inntil videre holder «Anastasia» til i Bergen fengsel, med status som identitetsløs utlending.

- Hun er ikke mistenkt for noe kriminelt, men mangler både reisedokumenter og identitetspapirer. Det viktigste er at hun ikke lider noen nød. Hun blir tatt godt vare på og er trygg hos oss, sier Hillestad om fengselstilværelsen.

Han påpeker at «Anastasia» er vennlig, imøtekommende og ikke minst godtroende overfor alt og alle.

- Vi ønsker å beskytte henne mot seg selv. Vi vil ikke at noen skal utnytte henne, sier Hillestad til NTB.

Opptatt av kongelige


Ifølge VG Nett skriver El Mundo at kvinnen tre dager før hun ble fengslet i Norge, sendte et brev til sin nabo i Madrid, eieren av El Califa, en restaurant hvor hun fra tid til annen skal ha jobbet.

I brevet gratulerer hun sin venn med ramadan, kaller ham for «bror», og signerer med «Prinsesse Alba Maria».

- Hun likte alt som har med de kongelig å gjøre, hun pleide å si at hun stammet fra de kongelige, forteller eieren av restauranten med brevet fra Alba Maria i hånden til avisen.

Ifølge Paula, en brasiliansk kvinne som har bodd 15 år i den spanske hovedstaden, skal «Anastasia» ha hjulpet henne i forretningen hennes.

- Jeg tilbød henne et rom i et kollektiv, men hun ville aldri signere på noen papirer eller snakke med meg om fortiden hennes. Hun er som en engel. En rolig, dannet og veldig religiøs kvinne som stoler på hvem som helst, men hun har ikke beina godt plantet på jorden, forteller Paula til El Mundo. (©NTB)