Ebolaepidemi dreper gorillaer

En epidemi av det fryktede ebola-viruset kan føre til at gorillaer blir utrydningstruet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Foto: REUTERS/Petr Josek /Scanpix)(Foto: REUTERS/Petr Josek /Scanpix)

Over fem tusen gorillaer og et stort antall sjimpanser kan ha dødd av ebola bare de siste årene i Sentral-Afrika.

Ebola er et virus som dreper gjennom store interne blødninger, og på tross av vellykkede vaksiner for aper har det så langt ikke kommet noen vaksine for mennesker. Dødeligheten blant de smittede er opp mot 90 prosent og siden viruset ble identifisert i 1976 har rundt tusen mennesker dødd av sykdommen.

De første rapportene om en unormal høy dødelighet blant gorillaer kom i 2003, men mange var skeptiske til at dette skyldtes ebola-viruset. Nå viser nye undersøkelser at minst fem tusen gorillaer kan ha blitt drept av viruset på et enkelt område i Sentral-Afrika. Kombinert med ulovlig jakt kan viruset gjøre at spesielt gorillaer, men også andre aper, kan bli utrydningstruet.

En studie ledet av Magdalen Bermejo ved Universitetet i Barcelona, bekrefter at ebola-viruset er årsaken til at så mange gorillaer har dødd. Bermejos gorillaprogram ble startet på midten av 90-tallet i Lossi i Kongo. Av 238 gorillaer døde 221 av ebola mellom 2002 og 2003. Men Lossi er bare et av stedene der store antall gorillaer har dødd av ebola de siste tolv årene. Man tror at en fjerdedel av verdens gorillaer har dødd av viruset.

Etter at filmen «Gorillas in the mist» kom i 1988 har bevisstheten rundt ulovlig jakt på gorillaer vært økende. Men ebola dreper flere gorillaer i løpet av noen år enn det ulovlig jakt har gjort de siste tiårene.

Den store usikkerheten rundt hvorfor så mange har dødd de siste årene har ført til at det ikke har vært effektive programmer for å hindre videre spredning. Nå håper forskerne at resultatene av undersøkelsen vil overbevise donorer om å støtte et vaksineprogram for å hindre epidemien i å spre seg.

Kilder: BBC, Daily Telegraph, Livescience.com