Clemet overtar som styreleder i Norfund

Tidligere statsråd Kristin Clemet (H) blir ny styreleder i Norfund etter Einar Steensnæs. Steensnæs og hans styre vil imidlertid fungere fram til 1. januar.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere statsråd Kristin Clemet (H) blir ny styreleder i Norfund etter Einar Steensnæs. Her innleder hun Utdanningsforbundets landsmøte i november. Foto Bo Mathisen / Utdanningsforbundet / Scanpix.Tidligere statsråd Kristin Clemet (H) blir ny styreleder i Norfund etter Einar Steensnæs. Her innleder hun Utdanningsforbundets landsmøte i november. Foto Bo Mathisen / Utdanningsforbundet / Scanpix.

Etter et møte mellom Steensnæs og utviklingsminister Erik Solheim (SV) fredag ble det klart at det nåværende styret i Norfund trekker seg for å skape ro i selskapet.

- Styrets beslutning om å trekke seg er en klok beslutning. Jeg har akseptert dette, men det betyr ikke noen kritikk av Steensnæs. Det vil bli lettere for et nytt styre å se framover. Et nytt styre vil også ha større forutsetninger for å skape ro i Norfund, sa Solheim etter møtet.

Tillitserklæring


Bakgrunnen for uroen i Norfund skyldes både uenighet om strategien og personalsaker. Styret er blant annet blitt beskyldt for å ønske å si opp varslere, noe Steensnæs betegner som «grovt feilaktig».

Samtidig har han etterlyst en tillitserklæring fra Solheim, men denne kom for sent til at styret kunne fortsette.

- Jeg er fornøyd med at det kom en tillitserklæring til slutt, sa han fredag.

Steensnæs sier at det var så mye diskusjon og uro i selskapet at situasjonen var kommet ut av kontroll.

- Styret kom i en vanskelig situasjon fordi det manglet tillit, oppslutning og autoritet, og fordi det tok så lang tid før styret fikk tillit fra Solheim, hadde det ikke noe annet valg enn å tre tilbake, sier han.

Solheim sier at årsaken til at det tok så lang tid delvis skyldes praktiske årsaker, men innrømmer at tre-fire dager var i lengste laget.

- Den løsningen vi er kommet fram til, er den beste for alle parter, konkluderer han.

Varslersaken


Det som særlig opprører Steensnæs er den såkalte varslersaken som Dagens Næringsliv har skrevet om. Her blir det hevdet at to varslere ble bedt om å si opp stillingene sine.

- Dette er ikke riktig. Oppslaget var svært skadelig og bidro til at varslingssaken og en personalsak ble rotet sammen. Styret har hele tiden vært bevisst på at varslere har særskilt krav på beskyttelse, og varsleren har derfor også fått klar støtte fra meg fra første dag han gikk ut med sitt notat, sier Steensnæs.

Han sier at det var nødvendig å gjennomføre personalsamtaler, men at styret var krystallklar på at disse samtalene ikke skulle være starten på en oppsigelsesprosess.

Steensnæs avviser også oppslag om at Norfund har tapt 300 millioner kroner, og sier at regnskapene er passert Riksrevisjonen uten merknader. (©NTB)