Krekar-listing: USA vil legge press på Norge

Amerikanske myndigheter vil legge press på Norge når de topper lista over personer som støtter terror med mullah Krekar, mener Nupi-forsker Anders Romarheim.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foto: Lise Åserud / SCANPIX .Foto: Lise Åserud / SCANPIX .

Oslo/Tromsø (NTB-Jan-Morten Bjørnbakk): Krekar står først på listen som ble offentliggjort torsdag. Krekar og de fire andre på lista får sperret alle sine verdier og eiendommer i USA, og amerikanske statsborgere forbys å drive handel og finansielle transaksjoner.

Misfornøyde


- Dette handler om å legge press på Norge. Amerikanerne er misfornøyde med at mullah Krekar går løs i Norge. Amerikansk UD har en tradisjon med å lage denne type lister over personer og organisasjoner som sprer terror. Listene har ulik betydning, sier Anders Romarheim til NTB.

Han mener den amerikanske utålmodigheten med Krekar demonstreres i en artikkel som Washington Post slo stort opp mandag. Her nevnes Krekar som et eksempel på hvordan USA kjemper mot militante islamister som går fritt i Europa til tross for at amerikanerne mener de utgjør en sikkerhetsrisiko.


Skulle kidnappes


Washington Post skriver at to CIA-agenter 24. april 2003 tok inn på Oslo Plaza hotell som en del av en såkalt «extraordinary-redention»-operasjon der Krekar var målet.

- Dette er en høyst kontroversiell CIA-operasjon der de regelrett har kidnappet terrormistenkte på gata, og fraktet dem til Egypt eller Jordan for harde avhør, sier Romarheim.


Ble tipset


CIA-operasjonen mot mullah Krekar gikk i vasken etter at Krekars advokat Brynjar Meling fikk en advarsel fra en norsk tjenestemann om han var et CIA-mål og burde passe seg.

Besøket til CIA-agentene i Oslo er dokumentert av italienske påtalemyndighet i etterforskningen av kidnappingen av Hassan Mustafa Osama Nasr i Milano to måneder tidligere. 25 CIA-offiserer er tiltalt for kidnapping etter operasjonen i Milano der Nasr ble ført til Egypt. Her hevder han å ha blitt torturert. CIA gikk etter all sannsynlighet etter feil mann i Milano.

Stavanger Aftenblad har tidligere skrevet at amerikanere ble avslørt da de brukte de samme flybonuskortene på turen til Oslo som tidligere var brukt til kidnappingen i Italia. Agentene oppholdt seg i Norge ut sommeren.

Brynjar Meling bekrefter overfor Washington Post at han via en mellommann fikk et vagt tips om at CIA var ute etter Krekar, og at han ba norsk politi om beskyttelse. (©NTB)