Malaria bidrar til spredning av HIV

Malaria bidrar til økt spredning av HIV-viruset i det sørlige Afrika, konkluderer forskere i Kenya.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En ung kenyansk hivsmittet jente på sykehus i Nairobi. (Foto: REUTERS/Antony Njuguna/Scanpix)En ung kenyansk hivsmittet jente på sykehus i Nairobi. (Foto: REUTERS/Antony Njuguna/Scanpix)

I en artikkel som publiseres i tidsskriftet Science i dag hevder forskerne fra University of Washington at det ikke seksuelt overførbare sykdommen malaria bidrar til en videre og raskere spredning av det seksuelt overførbare HIV-viruset, skriver sør-afrikanske Business Day.

En av årsakene til dette er at dersom en hivsmittet person også blir smittet av malaria vil det føre til en økning av HIV-virus i blodet. Dette betyr at det er større sjanse for at den smittede overfører HIV-viruset til sin partner.

I tillegg ser det ut til at de HIV-smittede er mer utsatt for malariasmitte, fordi HIV-viruset svekker deres immunforsvar. På den måten bidrar HIV også til spredning av malaria.

Dette dødelige samspillet kan forklare den store spredningen av HIV og malaria i det sørlige Afrika.

Forskerne regnet seg fram til at de overlappende infeksjonene kunne være årsak til tusenvis nye HIV-smittede og nærmere en million nye tilfeller av malaria de siste tyve årene, i et område av Kenya alene, skriver AP.

Konklusjonene i studien kaster lys på nødvendigheten av en felles satsing for å bekjempe begge epidemiene.

-------------------------------------------------------------------------------
Oppdatert 09.12.06 klokken 10.45