Jakten på julestemningen (9)

Julestemningen er fortsatt på bunn. Kanskje er det hjelp å få hos julenissen i Drøbak.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fram mot den 24. desember skal jeg hver dag ta min personlige temp på julestemningen og gi karakter fra 1 til 10 julekurver.Fram mot den 24. desember skal jeg hver dag ta min personlige temp på julestemningen og gi karakter fra 1 til 10 julekurver.

Jeg har fått tilbakemelding på at jeg er lusen med karakterene mine. Folk forteller meg at jeg syter og klager og ikke en gang prøver å komme i julestemning. De sier at julen bare preller av meg, som om jeg skulle ha hud av teflon.

Jeg har også fått tilbakemeldinger på at denne adventsserien min inneholder altfor lite bilkjøring.

Så for å blidgjøre alle dere som mener at jeg har teflonhud og som savner bilkjøring: I dag har jeg kjørt til Drøbak.

For hva er vel bedre førstehjelp når man mangler julestemning enn å dra til julebyen Drøbak for å besøke julehuset. For i Julehuset er det jul hele året. Tror jeg da. La meg spørre fru Jul, Eva Johansen, som driver stedet:

- Og her har dere jul hele året?
- Ja, her er det jul, hele året.

Jeg er altså på riktig sted. For med permanente nissefigurer og julepynt i alle kriker og kroker, er det jul her hele året, så da trenger vi ikke mase mer med det. Jeg kjenner julestemningen stiger minst et par hakk mens jeg vandrer rundt blant julelys og nisser. Teflonhud, dere liksom. Hah!

Men hvor er nissefar selv? Jeg spør innehaveren av julebutikken igjen:

- Men hvor er nissefar selv?
- Han sitter nede i turistinformasjonen.

Det viser seg å stemme på en prikk. Bak en stor stabel med brev på turistinformasjonen sitter selveste nissefar. Han smiler i skjegget i det jeg kommer regnvåt inn for å hilse på. God dag, god dag, liksom. Og hohoho.

Vi slår av en liten prat, Julenissen og jeg. Finner tonen. Blir dus. Tar det litt på hans premisser til å begynne med. Jeg peiler samtalen inn på alle julebrevene han holder på å åpne.

Bare i løpet av siste uke har det nemlig kommet inn flere tusen brev adressert til Julenissen, Drøbak, Norway. De fleste brevene kommer fra Norge, Japan og Italia. Fra barn som ønsker seg Pokemon, Playstation og fred til jul.

- Men så har du jo de mer spesielle ønskene, som for eksempel gutten som ønsker seg en katt som kan kjemmes, eller han som ønsker en ordentlig bjørn - og ikke bare den kjedelige tøybamsen han fikk i fjor, forteller Julenissen.

Og siden han først er i gang, viser han meg en ønskeliste han nettopp har fått fra en ung gutt. Øverst på listen står det skrevet med sirlig løkkeskrift:

Jeg ønsker en truse til mamma siden hun ligger naken i senga.

Julenissen knegger.

- I år er det også mange barn som ønsker seg tatovering. Men akkurat det er det ikke så mye jeg kan gjøre noe med, forteller Julenissen.

Akkurat som med frierbrevet fra russiske Ludmila. Hun ville gifte seg med nissen. Men julenissen kunne ikke hjelpe. Han sendte henne bare en høflig avvisning, pluss en forsikring om at det sikkert vil dukke opp en annen nisse i livet hennes en dag.

Men så var det meg da. For jeg trenger også min porsjon av hjelp. Jeg er ikke ute etter å gifte meg, men jeg ønsker bare å kjenne en flik av julestemning. For dere som har fulgt med på denne serien vet jo at jeg har slitt litt der. At jeg ikke har fått så mye gratis. Litt julestemning burde ikke være for mye å be om.

Julenissen vet råd:

- Ja, det er jo ikke så mye hjelp å få i været for tiden, så da får man heller prøve å lage julestemning innendørs.
- Og hva anbefaler du da?
- Lukt er viktig, sier julenissen. - Du kan for eksempel bake eller lage deg gløgg, for krydderlukten sin del. Eventuelt kan du tenne noen stearinlys eller lage et bål i peisen.

Og det er gode råd, alt sammen. Det skal han ha. Den nissen, den nissen. Bål og baking kan bli vanskelig. Men gløgg og stearinlys skal jeg alltids klare.

Nå tror dere kanskje at historien sluttet der, og at jeg løper ut døren med en gang på jakt etter gløgg og stearinlys. Men jeg har flere notater igjen som jeg må få skrevet ned før jeg løper ut. Så la meg ta det kjapt i stikkordsform:

Nissen i Drøbak har hatt skjegg siden han var atten og hadde kusma. Han veier 135 kilo. Til jul ønsker han seg et par støvler i størrelse 50. Han trives godt som julenisse. Han har nettopp vært omtalt i et stort japansk magasin. Og så hadde han en god beskrivelse på sine andre nissekollagaer, men det fikk jeg ikke helt med meg.

Sånn. Da kan jeg gå.

Julenissen i Drøbak har ekte skjegg og alt som en ekte nisse skal ha. Men han trenger et par støvler i størrelse 50. (Foto: Sverre Bjørstad Graff).Julenissen i Drøbak har ekte skjegg og alt som en ekte nisse skal ha. Men han trenger et par støvler i størrelse 50. (Foto: Sverre Bjørstad Graff).Julestemning 9. desember:
Dagene mot jul:

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |