Annan hudfletter verdens holdning til Sudan

Artikkelen fortsetter under annonsen

FNs generalsekretær Kofi Annan stiller spørsmål om hvordan verden kan finne seg i at grusomhetene i Darfur bare fortsetter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

FNs generalsekretær Kofi Annan holder en tale om menneskerettigheter i forbindelse med verdens menneskerettighetsdag i New York 8. desember. Generalsekretæren stiller spørsmål om hvordan verden kan finne seg i at grusomhetene i Darfur bare fortsetter. Foto: REUTERS/Chip East (UNITED STATES)FNs generalsekretær Kofi Annan holder en tale om menneskerettigheter i forbindelse med verdens menneskerettighetsdag i New York 8. desember. Generalsekretæren stiller spørsmål om hvordan verden kan finne seg i at grusomhetene i Darfur bare fortsetter. Foto: REUTERS/Chip East (UNITED STATES)

I en tale han skulle holde fredag i forbindelse med verdens menneskerettighetsdag sier den avgående generalsekretæren at det er mange som må dele på skylden for situasjonen i Darfur.

Blant dem er de som setter abstrakte ideer som suverenitet høyere enn menneskeliv, de som solidariserer seg med regjeringer framfor mennesker, og de som frykter mest for sine næringsinteresser.

- Sannheten er at ingen av disse argumentene en gang fortjener å kalles påskudd for, for ikke å snakke om rettferdiggjøring, av den skammelige passiviteten til de fleste av verdens regjeringer, sier han.

- Hastverket denne saken krever, har ennå ikke gått opp for oss. Framfor alt må vi ikke vente med å reagere til folkemordet faktisk er i gang, sier Annan, som tidligere denne uka lovte å gi krigen i Darfur høyeste prioritet i de ukene han har igjen før han går av som sjef for verdensorganisasjonen 31. desember.

200.000 mennesker har mistet livet i Darfur siden opprørerne grep til våpen mot Sudans sentralregjering i 2003. Minst 2 millioner mennesker er drevet på flukt.

Med støtte fra arabiske allierte beskylder Sudan Vesten for å overdrive situasjonen. Sudan gikk nylig med på å akseptere FN-støtte til styrken fra Den afrikanske union i Darfur, men vil fortsatt ikke godta en FN-styrke. (©NTB)