Jakten på julestemningen (14)

Blir det hvit jul i år? Meteorologen vet ikke. Og jeg mangler både snø og selvdisiplin.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fram mot den 24. desember skal jeg hver dag ta min personlige temp på julestemningen og gi karakter fra 1 til 10 julekurver.Fram mot den 24. desember skal jeg hver dag ta min personlige temp på julestemningen og gi karakter fra 1 til 10 julekurver.

14. desember sniker seg fram på kalenderen og det er bare ti dager igjen til selveste julaften. Men selv om vi har kommet godt over halvveis til mål, er det foreløpig få tegn på snø.

Ikke en gang på Sortland er det snø. Det er i hvert fall ikke hvitt på bakken, tror moren min. Men hun kan ikke si noe sikkert, for det er mørketid og ikke så lett å vite hva som egentlig skjer.

Det kan jo hende at naturen går amok i mørket der oppe, og at den serverer all mulige slags farger mens folk sitter inne og aner fred og ingen fare over regnbuehelvetet som utspiller seg rett utenfor stuedørene.

- Det er uansett en forbedring fra forrige uke, sier moren min. For i forrige uke var det både regn og mange plussgrader ute. Da uttalte hun seg skråsikkert om hva slags vær det var. Nå er hun ikke like tøff.

- Det kan være at det begynner å bli hvitt, men at vi bare ikke vet det ennå, sier hun. Derfor gir hun dagen to julekurver. Jeg forteller at jeg ikke helt har gjort opp min mening ennå, men at julestemningen min ikke er så mye å skryte av.

Jeg har riktignok spist opp min andre adventskalender. Den har vært så tilgjengelig hver gang jeg har vært småsulten. Men av det konkluderer jeg bare med at jeg tydeligvis mangler både snø og selvdisiplin.

Og jeg tror at om jeg i det hele tatt skal ha håp om å bevege meg over fem julekurver, er jeg nødt til å ha snø. Det med selvdisiplinen er det mindre å gjøre noe med.

Jeg ringer Meteorologisk Institutt for å høre hvor landet ligger.

Jeg spør om det blir hvit jul.

Meteorologen drar litt på det.

- Enkelte steder blir det vel det. Men om du tenker på for eksempel hovedstaden, kan vi ikke si noe om det ennå.

- Er det ingen sjanser i havet?

- Joda, det er jo fortsatt sjanser, svarer meteorologen. - Men det er ennå litt langt fram for å si noe om julaften. Foreløpig ser det ut som om det skal bli kaldere fram mot helgen de aller fleste steder. Det er en begynnelse. Men i neste uke er vi usikre. Det ser faktisk ut som om det kan bli litt varmere igjen.

Jeg spør meteorologen hva han tror. Om han kan komme med odds. Men meteorologen er tydelig på at han ikke vil gjette og i hvert fall ikke komme med odds. I stedet anbefaler han meg å ringe igjen på søndag. For da er det bare en uke igjen til jul, og mye lettere å si noe sikkert. Det er alt han kan si nå.

Etter at vi legger på kjenner jeg at panikken begynner å ta meg. For jeg hadde kalkulert med at meteorologen skulle si så mye mer enn han gjorde. Han sa så lite. Og jeg har fortsatt mye plass igjen å fylle i artikkelen. Det er en ulempe.

Tam ti dam dam.

Oi, det kom jeg til å tenke på akkurat nå. Hva er en lempe? Om det finnes en ulempe må det jo eksistere en lempe også. Kan det være den øverste delen av en glidelås? Eller en del av en gammel rokk? Kanskje er det en av julens 70 sorter. Ikke vet jeg.

Skal vi se hvor mye jeg har igjen nå da. Hmm. Det er fortsatt for kort. Jeg må presse ut litt til.

Jeg kan for eksempel fortelle om drømmen min i natt. Jeg drømte nemlig at nissebildet av meg ble brukt i en gigantisk reklamekampanje for Nidar. Store plakater med bilde av meg og en Troika havner rundt om i hele landet. Og i Bangladesh også.

Uten at jeg helt skjønte hva jeg hadde der å gjøre.

Julestemning 14. desember:
Dagene mot jul:


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |