Jakten på julestemningen (11)

Albatrosser har presset ut det lille som fantes av julestemning hos meg. Nå vil jeg bare vite om det er riktig at albatrosser dør når de passerer ekvator.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fram mot den 24. desember skal jeg hver dag ta min personlige temp på julestemningen og gi karakter fra 1 til 10 julekurver.Fram mot den 24. desember skal jeg hver dag ta min personlige temp på julestemningen og gi karakter fra 1 til 10 julekurver.

Den siste tiden har jeg trodd at jeg har vært inne på noe hva julestemning angår. Jeg har spist grøt og drukket gløgg og attpåtil hilst på selveste Julenissen.

Men i dag opplever jeg at julekorthuset mitt har rast sammen som en ... Ja, hva er det man pleier å si? Som en sekk? Som dugg for solen? Som en skinnfell, kanskje.

For julefølelsen min er borte, blottet og totalt. Og det eneste som står i hodet mitt nå er om det faktisk kan stemme, det jeg skrev om i går: At albatrosser dør dersom de passerer ekvator.

En venninne av meg påstod det. Men jeg merker at jeg er skeptisk. De som kjenner meg vet nemlig at jeg ikke tar døde albatrosser for god fisk. Samtidig kan jeg jo ikke utelukke at det kan være noe her.

Dør albatrosser om de krysser ekvator? Ekspertene har svaret.Dør albatrosser om de krysser ekvator? Ekspertene har svaret.

Og dere skulle bare visst hvor mange albatrosser jeg har sett for meg i løpet av de siste 24 timene. Det er albatrosser som har fløyet rundt i hodet mitt og ant fred og ingen fare, inntil ekvator plutselig dukker opp, og de faller som fluer.

Det føles omtrent som om jeg har rykket tilbake til start.

Jeg ringer Norsk Ornitologisk Forening for å komme til bunns i saken. For om noen sitter inne med mye kunnskap om albatrosser, bør det være ornitologene. Jeg kan tenke meg at de har en egen vakttelefon for denslags. Ingar Jostein Øien i foreningen svarer:

- Nei, dette må være en skikkelig røverhistorie. Hvem var det som fortalte dette?

Jeg svarer at jeg helst ikke vil røpe kildene mine.

- Men det er jo forsåvidt riktig at albatrossen trives best på de sørlige breddegrader. Men de passerer ekvator sporadisk, forteller ornitolog Øien. Det har han nemlig selv sett. Med sine egne øyne.

- Og de falt ikke død om, boms i bakken?

- Nei, det er bare tull. Det har ingen rot i virkeligheten. Det finnes ikke fugler som dør fordi de passerer ekvator. Ekvator har nemlig ikke slik effekt. Småfuglene passerer jo ekvator hele tiden, forteller ornitologen.

Øien legger imidlertid til at vinder og havstrømmen kan ha noe å si. Og det er derfor albatrossen vanligvis ikke krysser ekvator. Fordi den følger de sørlige vindstrømmene, som bare finnes på den sørlige halvkule.

- Vi har hatt albatrosser langs Norskekysten også. I hvert fall svartbrynalbatross, som det finnes noen få observasjoner av i Norskehavet og Barentshavet.

Så da burde jo den saken være biff. Biff eller juleribbe. Men siden jeg først har ornitologen der spør jeg om han kan fortelle litt om hvordan juleværet blir. Det kan han ikke.

- Det vet jeg vel ikke så mye om, annet enn det jeg har lest. Og jeg har lest at det blir tre uker med regn. Her i Trondheim er det bare grått og vått i dag. Ikke noe julestemning i det hele tatt. Kunne gjerne ønsket meg 5 cm julestemning.

- Men om du likevel skulle gi karakter for denne dagen, fra 1 til 10 julekurver, der 10 er mest og 1 er bånn i bøtta, hva ville du gi da?

- Da ville jeg gitt 4. I helga hadde vi nemlig pepperkakebaking med ungene, og da gikk julestemingen fra 0 til 4 i hvert fall. Forteller Øien.

- Jeg ville bare gitt den en ener, forteller jeg.

- Ok.

Julestemning 11. desember:
Dagene mot jul:


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |