Forbud mot helsefarlig fett i New York
New York (NTB-Helle Høiness): Dermed blir New York første byen i USA som regulerer innbyggernes matvaner gjennom et slikt forbud. Fastfood-restauranter må innen sommeren 2007 bytte olje basert på industrielt framstilt transfett i frityrgryten med en mindre helsefarlig olje. Og fra juli 2008 er det slutt på all bruk av transfett, for eksempel i pizzadeig, smultringer og kaker.
I Europa har Danmark allerede innført restriksjoner på bruken av transfett. I stedet for et forbud har Norge valgt dialog med bransjen.
- Transfett var et helseproblem i Norge på midten av 1990-tallet. Den største kilden var margarin. Produsentene fikk i samarbeid med myndighetene fjernet innholdet av transfett i husholdningsmargarin. Arbeidet ble fulgt opp med fett som brukes i bakevarer og pulvervarer i 2003 og 2004.
Derfor er transfett ikke lenger et helseproblem i Norge. Ut fra et folkehelseperspektiv er det mettet fett i melk og kjøttvarer som er utfordringen, sier avdelingsdirektør Arnhild Haga Rimestad ved avdeling for ernæring ved Sosial- og helsedirektoratet.
Norge har også overfor EU foreslått at man merker matvarer med hvor mye transfett det inneholder.
(©NTB)