Forbud mot helsefarlig fett i New York

Pommes frites og kaker skal bli sunnere i New York. Denne uken vedtok byen et totalforbud mot bruk av det helsefarlige matfettet transfett. Norge har ennå ikke noe forbud.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

New York (NTB-Helle Høiness): Dermed blir New York første byen i USA som regulerer innbyggernes matvaner gjennom et slikt forbud. Fastfood-restauranter må innen sommeren 2007 bytte olje basert på industrielt framstilt transfett i frityrgryten med en mindre helsefarlig olje. Og fra juli 2008 er det slutt på all bruk av transfett, for eksempel i pizzadeig, smultringer og kaker.

I Europa har Danmark allerede innført restriksjoner på bruken av transfett. I stedet for et forbud har Norge valgt dialog med bransjen.

- Transfett var et helseproblem i Norge på midten av 1990-tallet. Den største kilden var margarin. Produsentene fikk i samarbeid med myndighetene fjernet innholdet av transfett i husholdningsmargarin. Arbeidet ble fulgt opp med fett som brukes i bakevarer og pulvervarer i 2003 og 2004.

Derfor er transfett ikke lenger et helseproblem i Norge. Ut fra et folkehelseperspektiv er det mettet fett i melk og kjøttvarer som er utfordringen, sier avdelingsdirektør Arnhild Haga Rimestad ved avdeling for ernæring ved Sosial- og helsedirektoratet.

Norge har også overfor EU foreslått at man merker matvarer med hvor mye transfett det inneholder.

(©NTB)