Er det kun mennesket som nyter sex?

Vi er av den oppfatning av at det kun er mennesker som nyter sex. Men er det virkelig slik?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frøydis fra Tromsø hadde følgende spørsmål:
«Er det bare vi mennesker som har glede av sex, eller gjelder det for andre dyr også?»

Det er sannelig ikke lett å svare på, Frøydis, men jeg kan i hvert fall si litt om det jeg har funnet ut.

Kilde: Australian Government Antarctic DivisionKilde: Australian Government Antarctic Division

Sex mellom dyr, spesielt blant primatene, er et felt som får stadig økende interesse fra forskere verden over.

Man har vært av den oppfatning at bare mennesket, samt en eller to primatarter og muligens delfiner, utfører seksuelle handlinger av andre årsaker enn bare det å formere seg, og at dyr for øvrig har sex av rent instinkt.

Den nåværende oppfatningen er litt annerledes, og en vet at mange arter har sex med hverandre uten at formering er målet. Om de har sex på grunn av nytelse, er det visstnok ikke full enighet om - både fordi det er vanskelig å måle og fordi man ikke kan spørre dyr om dette.

Føler på samme måte som mennesker


De senere år har forskere foreslått at dyr har følelser på samme måte som mennesker, selv om de mangler kognitiv (fornuftsbestemt og erfaringsbegrunnet erkjennelse) innsikt i dette.

Men hvordan vet vi dette? Jeg skal ikke gå inn på dette, men du kan lese selv her.

Følelser eller ikke. Vitenskapen kan ikke definitivt si at dyr ikke finner glede eller nytelse i å ha sex. Men vi tror at de gjør det.

Nettstedet Snopes konkluderer med at dyr ikke har noen oppfatning av at deres seksuelle handlinger er knyttet til reproduksjon. De har sex fordi de er biologisk drevet til å gjøre det, og dersom handlingen fører til fysiske følelser av typen 'nytelse', har det ikke den minste sammenheng med det å produsere avkom.

Det finnes faktisk dyrearter som har sex selv om reproduksjon er umulig. For eksempel så inviterer hunkjønnet hos noen fuglearter hankjønnet til sex selv etter at de har lagt egg. Dette er et biologisk 'triks', der de lurer hankjønnet til å ta seg av avkom han ikke er far til.

Om dyr har sex av ren nytelse, er altså fremdeles uvisst. Noen har i hvert fall sex uten at målet er å få avkom.