- Mobilbruk øker ikke risikoen for kreft

Verken langvarig eller kortvarig mobilbruk øker faren for kreft, er konklusjonen i en omfattende dansk undersøkelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Illustrasjonsfoto: Terje Bendiksby / SCANPIX)(Illustrasjonsfoto: Terje Bendiksby / SCANPIX)

Antennen på en mobiltelefon lager et elektromagnetisk felt som kan trenge inn i brukerens hjerne når den holdes opp mot øret. Forskere har av den grunn lenge mistenkt at mobilbruk kan føre til økt risiko for kreftsvulster, særlig i hodet og nakken, skriver BBC.

En ny dansk undersøkelse frikjenner langt på vei mobiltelefonen og konkluderer med at verken langvarig eller kortvarig mobilbruk øker faren for kreft.

Fulgte over 420.000 mobilbrukere


Et dansk forskerteam ved Institut for Epidemiologisk Kræftforskning i København har fulgt 420.095 dansker med et mobilabonnement og undersøkt om de har en økt risiko for kreft sammenlignet med den øvrige befolkningen. Omtrent ti prosent av testgruppen har brukt mobil i over ti år, skriver Cancer.dk.

Konklusjonen av undersøkelsen er at mobilabonnenter ikke har en høyere forekomst av kreft sammenlignet med dansker generelt. Heller ikke de som har brukt mobil i ti år eller mer hadde økt risiko for kreft.

Ikke helt frikjent


Selv med klare resultater fra en omfattende undersøkelse vil ikke de danske forskerne frikjenne mobiltelefonen helt, for undersøkelsen kan ikke si noe om langtidsbrukerne av mobiltelefoner vil oppleve en økt kreftrisiko senere i livet:

- Men da vi ikke ser noen tendens til en økt sykdomsrisiko, så forventer jeg ikke at sykdomsbildet på lengre sikt plutselig skulle snu og gi brukerne en høyere risiko for eksempelvis kreft i hjernen, sier Joachim Schüz, en av forskerne bak undersøkelsen, til Cancer.dk.

Forsiktighet og handfrisett anbefales


På sine nettsider anbefaler Statens Strålevern blant annet bruk av handsfree-sett og begrensing av samtaletiden. Ifølge informasjonssjef Anne Marit Østreng vil de ikke endre anbefalingene for mobilbruk i lys av den danske undersøkelsen:

- Nei, det kommer vi ikke til å gjøre. Det er «føre var»-anbefalinger, sier Østreng til Neste Klikk.

- Det er gjort mange undersøkelser på dette, med ulike resultater, legger hun til.

Forskerne har spesielt fokusert på kreft i hjernen, men de har også sett på forekomsten av andre kreftsykdommer.


Tabell over økt (+) eller minsket (-) risiko for kreft hos langtidsbrukere (mellom 8 og 21 års forbruk) av mobiltelefon:


Menn

/

Kvinner


Alle kreftformer: - 7 % /+ 3 %

Hjernesvulst: - 4 % /+ 3 %

Ryggrelaterte

kreftformer: - 12 % / + 11 %

Lungekreft: - 18 % /+ 8 %

Strupekreft: - 12 % / + 13 %

Livmorhalskreft: -- / + 30 %


«Da undersøkelsen er den første av sin art, skal tallene tas med et visst forbehold. En risiko mellom pluss og minus 10 prosent skal tolkes som en meget lett og nærmest ubetydelig risikoendring», skriver Cancer.dk.

Kilde:

Cancer.dk