Ansatte stjeler i julerushet

Det stjeles for omlag 533 millioner kroner i butikkene i desember. Utro ansatte står for én tredel.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Butikktyver stjeler for 252 millioner kroner, noe svinn skyldes feil i butikkene, mens butikkansatte stjeler for 176 millioner kroner bare i desember. Det opplyser avdelingssjef Rune Andersen i Securitas og er én tredel av det totale svinnet som Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon har anslått i en fersk prognose.

- Det er unødvendig mye, sier Andersen til det oppdragsfinansierte nyhetsbyrået Newswire.

I de 533 millioner kronene kommer både de 252 millionene butikktyver stjeler for, varene for 176 millioner stjålet av ansatte, og svinn grunnet feil i butikkene.

I desember fylles butikkene med kjøpelystne kunder. Men det stjeles over en lav sko og ofte er det ansatte i butikkene som er verst (Foto: Erik Johansen / SCANPIX)I desember fylles butikkene med kjøpelystne kunder. Men det stjeles over en lav sko og ofte er det ansatte i butikkene som er verst (Foto: Erik Johansen / SCANPIX)

Lønnsomt med god opplæring
Andersen er spesialist på internkontroll av butikker og sier at unge vikarer synder mest. Dersom butikksjefene prioriterer oppfølging av de ansatte kan store beløp spares. Det er og viktig for en ansatt å føle tilhørighet til arbeidsplassen

- Vår erfaring viser at god opplæring og tett oppfølging av vikarene er svært viktig for at de skal føle lojalitet til arbeidsplassen. Ryddige arbeidsavtaler betyr også mye.

Andersen sier videre at med årene har den moralske standarden hos folk blitt mindre, og at det er noe av årsaken til økende antall tyverier av ansatte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Viktig med blikkontakt


Ifølge Centre for Retail Research kommer norske butikker til å miste varer verdt 4,4 milliarder kroner i 2006. Det utgjør 1,29 prosent av totalomsetningen.

I førjulstiden er butikkene fylt med kunder på jakt etter det som må skaffes til jul. De fleste med ærlige hensikter, men og de som ikke velger å gjøre opp for seg. Da er det greit å kjenne til noen enkle preventive virkemidler for å unngå tyverier.

- Blikkontakt med alle som kommer inn i butikken er utrolig viktig. Det fører til mer fornøyde kunder, og de som har uredelige hensikter forsvinner fra butikker der de føler seg observert.