Franskmenn hiver seg inn i nyhetskampen

Frankrike kaster seg inn i konkurransen om det internasjonale nyhetsbildet med lanseringen av en 24-timers fransk nyhetskanal. President Jacques Chiracs drøm er dermed gått i oppfyllelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Paris (NTB-AFP-DPA): Kanalen France 24 sender både på fransk og engelsk.

Parallelle sendinger på fransk og engelsk skal etter planen begynne fra den nye nyhetskanalens hovedkvarter klokken 20.30 onsdag kveld via internettsiden www.france24.com. Et døgn senere, torsdag kveld klokken 20.30, blir nyhetssendingene tilgjengelig via kabel-TV og satellitt.

Nærmere detaljer om oppstarten ble holdt skjult, men journalister i stasjonen sa det var planer om en utendørssending fra Place de la Concorde i sentrum av Paris. Blant annet skulle man ha et intervju med president Jacques Chirac.

Mektig irritert


Kanalen blir tilgjengelig på fjernsyn i Europa, Midtøsten og Afrika.
Chiracs initiativ. President Chirac har spilt en stor rolle for at den nye TV-kanalen er blitt noe av. Han skal ha blitt mektig irritert over britiske og amerikanske synspunkters dominans gjennom markedslederne BBC World og CNN i oppløpet til invasjonen av Irak i mars 2003. Frankrike var sammen med Tyskland en sterk motstander av krigen.

Ifølge en programerklæring som France 24s 170 journalister har underskrevet, er kanalens mål «å dekke internasjonale nyheter med et fransk perspektiv» og å bringe franske verdier ut i verden.
Disse verdiene defineres blant annet som «debatt, argumentasjon, konfrontasjon, forsvar av det flerkulturelle, sekularisme, solidaritet, respekt, ytringsfrihet, livskunst, kultur, moter og gastronomi».

Fokus på Afrika


Kanalen opplyser at den vil gi ekstra dekning av Afrika og andre, fattige deler av verden som den mener er underrapportert i andre store internasjonale TV-kanaler.

Formidlingen vil være basert på nyhetssendinger hver halve time, supplert med reportasjer, rundebordsdebatter og temaprogrammer. Arabiske sendinger skal komme tidlig i 2007, og spanskspråklige sendinger skal også komme.

Tre års diskusjon om finansieringen av den nye kanalen har endt med et kompromiss. France 24 ledes i fellesskap av det private TF1 og det offentlige France Televisions, men utgiftene betales på statsbudsjettet. Første års budsjett er anslått til ca. 710 millioner kroner, som er bare en brøkdel av hva BBC World og CNN har til disposisjon.

Men den franske TV-kanalen skal til gjengjeld få nyttegjøre seg det internasjonale korrespondentnettet til det franske nyhetsbyrået AFP og Radio France Internationale. Med sine arabiskspråklige sendinger vil France 24 også ta opp konkurranse med den arabiske Al Jazeera. (©NTB)