Mener å ha påvist vann på Mars

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA mener å ha oppdaget vann på Mars. Det øker sjansene for at det finnes liv på planeten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bilder som ble tatt av den røde planeten i 2004 og 2005, viser rester etter flere hundre meter lange vannstrømmer på overflaten.

- Disse observasjonene gir det hittil sterkeste beviset på at det av og til flyter vann på Mars, sier Michael Myer som leder NASAs utforskningsprogram for Mars, ifølge NTB.

Det har vært vanskelig å påvise vann på Mars fordi planetens lave temperatur gjør at det bare forblir flytende i svært korte perioder. Forskerne har imidlertid en teori om at vannet, etter å ha kommet fra underjordiske kilder, holder seg flytende lenge nok til å frakte løse gjenstander før det fryser helt .

NASA har observert det samme området med seks års mellomrom. Observatører hevder det lyse feltet viser rester som flytende vann har etterlatt seg. Dette gir sterke indisier på at det er vann blant annet i regionen Centauri Montes på Mars (Foto: NASA/JPL/Malin Space Science Systems)NASA har observert det samme området med seks års mellomrom. Observatører hevder det lyse feltet viser rester som flytende vann har etterlatt seg. Dette gir sterke indisier på at det er vann blant annet i regionen Centauri Montes på Mars (Foto: NASA/JPL/Malin Space Science Systems)

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lederen av Malin Space Science Systems, Michael Malin, synes det vil være svært interessant å få vite mer om miljøet under Mars-overflaten. Han håper fremtidige ekspedisjoner vil kunne gi noen svar på dette.

- Disse nye avleiringene indikerer at fra noen steder og på enkelte tidspunkt på dagens Mars dukker det opp flytende vann fra underjordiske kilder, som flyter nedover bakkene i en kortere periode. Denne muligheten reiser spørsmål om hvordan vannet kan være smeltet under overflaten, hvor langt vannet rekker og om det finnes et våtområde under overflaten, sier han, ifølge NASAs egne nettsider.

Les mer på NASAs hjemmesider.