Grunnlag for riksrettssak mot Fogh Rasmussen

En ny dokumentar om det danske militærets engasjement i Afghanistan skaper ministerstorm i landet. Har statsminister Anders Fogh Rasmussen løyet for Folketinget kan han stilles for riksretten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den danske statsministeren Anders Fogh Rasmussen beskyldes for løgn i en ny dansk dokumentar om Danmarks engasjement i Afghanistan. (Foto: Reuters / Scanpix)Den danske statsministeren Anders Fogh Rasmussen beskyldes for løgn i en ny dansk dokumentar om Danmarks engasjement i Afghanistan. (Foto: Reuters / Scanpix)

Danmarks statsminister Anders Fogh Rasmussen uttalte seg mot bedre vitende da han overfor Folketinget forsvarte det danske militærets engasjement i Afghanistan, med den grunnforutsetning at kollisjonspartner USA overholdt Genèvekonvensjonen.

Det hevder professor Jens Elo Rytter fra Københavns universitet, ifølge det danske nyhetsbyrået Ritzau.

Rytter medvirker i dokumentarfilmen «Den hemmelige krig» som reiser en rekke kritiske spørsmål om den danske regjeringens og forsvarets utlevering av afghanere til amerikanske styrker i Kandahar i 2002.

- Som jeg ser det, er det grunnlag for å reise en riksrettssak, fordi jeg mener statsministeren har gitt ukorrekte opplysninger, sier Rytter til Ritzau.

Journalist Christoffer Guldbrandsens dokumentarfilm «Den hemmelige krig» hadde premiere mandag, og ifølge Guldbrandsen ønsket ikke statsminister Anders Fogh Rasmussen å medvirke i filmen.

- Det må få alvorlige konsekvenser for regjeringen dersom det er hold i påstandene om at ministere har uttalt seg mot bedre vitende, uttaler Sosialdemokratenes utenriksordfører Mogens Lykketoft.

- Hvis det kan bevises at en minister har uttalt seg i strid med sannheten og gitt Folketinget villedende opplysninger, så pleier det i dansk parlamentarisk tradisjon å bety at den sittende ministeren må gå av, sier han til Ritzau.

Lykketoft legger til at det er for tidlig å si om dette vil gjelde statsministeren og forsvarsministeren, som begge fremstilles som utroverdige i filmen.

Også de danske opposisjonspartiene SF og De Radikale er enige i at filmen potensielt kan velte regjeringen.

Opposisjonen stiller nå en rekke spørsmål til forsvarsministeren og statsministeren i Folketinget. Mogens Lykketoft vil blant annet ha svar på om krigsfanger, som er utlevert fra Danmark, nå sitter på Guantanamo-basen på Cuba, skriver Berlingske.dk.