Ingen krig om forsvarsbudsjettet

Høstens høylytte debatt om Forsvaret slo ikke inn over Stortingets behandling av forsvarsbudsjettet for neste år. Regjeringens forslag om en bevilgning på rundt 31 milliarder kroner ble som ventet ved

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIXForsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX

Det eneste partiet som stiller seg utenfor på de fleste områder er Fremskrittspartiet. Høyre er bekymret for ubalansen mellom struktur og bevilgning. I Stortinget mandag foreslo Frp en økning i budsjettet på 1,5 milliarder kroner, mens Høyre ville plusse på 275 millioner kroner. Kristelig Folkeparti ville redusere bevilgningene med 257 millioner kroner og Venstre med 220 millioner kroner i forhold til regjeringens forslag.

- Debatten viser at det i bunn og grunn er en bred og grunnleggende enighet om hovedlinjene i vår sikkerhets- og forsvarspolitikk. Dette er av vesentlig betydning om vi skal lykkes i moderniseringen av Forsvaret, konstaterte forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap).

Ubalanse


Forsvarskomiteens leder Jan Petersen (H) pekte på at det mangler 800 millioner kroner for at det skal være full balanse mellom bevilgninger og struktur i forhold til langtidsplanen 2005-2008.

- Særlig alvorlig er det at dette fører til at kjøp av materiell skyves ut i tid. Vi står overfor tre valg, enten å øke bevilgningene, dra strukturen ned eller la forsvaret forvitre, sa komitélederen.

Han mente at neste års budsjett øker problemet og at bunnen nå må være nådd slik at pilen igjen kan peke oppover.
Aps forsvarspolitiske talskvinne, Signe Øye, sa at Ap vil bidra til å skape balanse mellom struktur i bevilgningene i årene som kommer. Hun minnet også Petersen om at den regjeringen han var med i fire år heller ikke klarte å holde denne balansen.

Nordområdene


Forsvarsministeren sa ellers at en viktig oppgave for Forsvaret neste år og årene fremover blir å håndheve suverenitet og sikre stabilitet i våre havområder, særlig i nord. Derfor lover regjeringen at Forsvarets tilstedeværelse skal holdes på et høyt nivå i Nord-Norge. Regjeringen slår fast i budsjettet at den økte operative aktiviteten i hovedsak vil rettes inn mot hovedområdene. (©NTB)