- Putin svekket internasjonalt

Norsk forsker tror ikke Putin er skyldig i Litvinenkos død, men at saken har svekket ham internasjonalt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsker Helge Blakkisrud ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) mener det er usannsynlig at president Vladimi Putin er ansvarlig for Aleksandr Litvinenkos død. Han mener at fremgangsmåten er altfor spektakulær til at Kreml ville valgt en slik strategi.

Forskeren Helge Blakkisrud mener at Vladimir Putin neppe har skyld i Aleksandr Litvinenkos død. Foto: REUTERS / ITAR-TASS / PRESIDENTIAL PRESS SERVICE (RUSSIA).Forskeren Helge Blakkisrud mener at Vladimir Putin neppe har skyld i Aleksandr Litvinenkos død. Foto: REUTERS / ITAR-TASS / PRESIDENTIAL PRESS SERVICE (RUSSIA).

Blakkisrud tror heller ikke Litvinenko ble drept for at han ikke skulle røpe hemmeligheter:

- Det er lenge siden Litvinenko hoppet av, og etter så lang tid skulle man tro at han allerede har gitt fra seg de sensitive opplysningene han måtte ha. Hvis Putin ønsket ham død, er ikke en langsom og smertefull død det optimale, sier Blakkisrud til Neste Klikk.

- Det er derfor usannsynlig at Putin skulle hatt interesse av å drepe Litvinenko på denne måten, og heller ikke på det tidspunktet. Måten det er gjort på er feil, timingen er dårlig. I tillegg måtte man vite at Russlands omdømme ville svekkes internasjonalt.

Et bilde av en lovløs og totalitær stat


Blakkisrud sa til NTB i går at det kan tenkes at «hardlinere» på sentralt hold i Moskva ville forsøke å destabilisere situasjonen. Hensikten kan i så fall ha vært å presse Putin til å ta en tredje valgperiode som president.

- En hypotese går ut på at det er noen interesser som ønsker å destabilisere situasjonen i Russland, slik at Putin føler seg presset til å ta en periode til for å stabilisere situasjonen. Man spekulerer altså i om at det kan være folk som ønsker å unngå et presidentskifte. Etter loven har han egentlig ikke mulighet til å sitte flere perioder, men likevel spekuleres det i om han vil ta en periode til, til tross for at Putin selv har sagt nei.

Du snakker om at han muligens vil ta gjenvalg. Men har ikke denne saken svekket ham istedenfor å styrke ham?

- Saken svekker ham definitivt i utlandet, for her setter vi dødsfallet i sammenheng med andre drap som vi har sett i Russland, blant annet drapet på den russiske journalisten Anna Politkovskaja, og drapet på nestkommanderende i den russiske sentralbanken, Andrej Kozlov. Sånn sett bidrar dette til å svekke ham internasjonalt. I Vesten dannes et bilde av en lovløs og autoritær stat, og Putin holdes ansvarlig for denne utviklingen.

- Innad i Russland er man fortsatt litt i villrede, og jeg er ikke sikker på om strategien for å skape kaos har vært vellykket med tanke på å påvirke Putin.

Har en enorm makt


Den norske forskeren sier at det har foregått en sterk sentralisering av makt, der regionale ledere ikke lenger blir valgt, men utpekt av presidenten. I næringslivet kjøper staten seg opp innenfor det de definerer som strategiske interesser, blant annen innenfor energisektoren. Dette innebærer at det finnes færre uavhengige næringslivsaktører, siden makten og økonomien samles. Man har også nylig fått en lov om økt innsikt fra myndighetenes side i ikke-statlige organisasjoner.

- Putin har en enorm makt, og vil styrke staten for å gjenreise Russland som en stormakt. Jeg vil ikke kalle Russland totalitært, men autoritært. De kaller det suverent demokrati, som er en særegen russisk variant, sier han-

- I sin første periode sørget Putin for å underordne regionene Moskva, pluss at han fikk de riksdekkende etermediene under statlig kontroll. I hans andre periode har staten tatt stadig mer kontroll over næringslivet, konstaterer han.

- Status per i dag er at det er vanskelig å se at det skal kunne oppstå noen troverdig alternativ til Putins kandidat ved presidentvalget. Det finnes ingen troverdig opposisjon. Det eneste som er i nærheten, er Kommunistpartiet, men dette partiet kan på ingen måte utfordre Kreml.